«Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικά και επίκαιρα»Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης ΠΝ, σπουδαστές των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ του Ν. Αττικής (Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων, Ικάρων, Νοσηλευτικής, Υπαξιωματικών ΠΝ, ΠΑ), εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού προσωπικού των στρατιωτικών σχολών, καθώς και συγγενείς στρατιωτικών που διώχθηκαν-βασανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, στην ομιλία του υπογράμμισε πως τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κάτω η χούντα» και «δεν θα περάσει ο φασισμός» είναι διαχρονικά και επίκαιρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι συνθήματα που και στην σημερινή συγκυρία, κάθε άλλο παρά κενού περιεχομένου είναι. Βρίσκουν αναφορά στην εμπέδωση και στην διεύρυνση της Δημοκρατίας στην ίδια μας την χώρα. Στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, στην παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, στην επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα αυτά που περιορίστηκαν ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας. Ταυτόχρονα εκφράζουν απολύτως σύγχρονές κοινωνικές ανάγκες και αναγκαιότητες για την περιθωριοποίηση της του φασισμού, του ρατσισμού και του λαϊκισμού που βλέπουμε να σηκώνουν και πάλι κεφάλι στην Ευρώπη».

Ο κ. Ρήγας σημείωσε πως αυτά που ακούγονται περί οικονομικών θαυμάτων την περίοδο της χούντας αποτελούν ιστορική ανακρίβεια. «Όταν δεν υπάρχει ελευθερία στην δράση και δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους να είναι κοινωνοί στην εξέλιξη και στα όσα απορρέουν από αυτή, τότε η οικονομική πρόοδος που αποτυπώνεται, δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας, παρά μόνο τους ολίγους και εκλεκτούς που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου. Με δεδομένο δε την ύπαρξη αποκλεισμών, οι οποίοι παράγουν διακρίσεις και ανισότητα, η δίκαιη κατανομή των πόρων αλλά και των καρπών της παραγωγής προς τον λαό και την κοινωνία, αποτελεί αδειανό πουκάμισο, ένα κενό γράμμα.» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας :«Προτού καταλήξουμε λοιπόν σε βιαστικά συμπεράσματα, ας αναλογιστούμε αν υπήρχαν αποκλεισμοί στην οικονομική δραστηριότητα επί χούντας, πώς καταναλωνόταν ο παραγόμενος πλούτος, ποια ήταν τα όρια της οικονομικής δραστηριότητας στην διεθνώς απομονωμένη χώρας μας από τα δημοκρατικά και οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι απαραίτητες πριν καταλήξουμε σε αβασάνιστα συμπεράσματα περί οικονομικών θαυμάτων και σε παρόμοιες ιστορικές διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες που κυκλοφορούν».

Επιπρόσθετα ο κ. Ρήγας τόνισε ότι: «Έχουμε χρέος να θυμόμαστε αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντι τους οι διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί και ρατσιστές, οι θιασώτες του αυταρχισμού και της αναθεώρησης της ιστορίας, που προσβάλλουν και προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος».

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επέτειος μνήμης θυμάτων, αγωνιστών που έπεσαν υπέρ της δημοκρατίας. Αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για την θεμελιώδη αξία της ελευθερίας ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του ανθρώπου όσο και αυτού του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος . Το Πολυτεχνείο είναι το εξεγερτικό πνεύμα που έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι η μνήμη που υποτάσσει την λήθη. Το Πολυτεχνείο ήρθε να αποδείξει πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο ΑΝΥΕΘΑ απέδωσε φόρο τιμής για την πλούσια αντιδικτατορική τους δράση, στους αποθανόντες αντιστράτηγο Σπύρο Μουστακλή, ναύαρχο Νικόλαο Παππά, και πτέραρχο Νικόλαο Στάπα, παραδίδοντας τιμητικές πλακέτες στις συζύγους τους.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει