Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τις μεταφορές εμπορευμάτων

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Μπουκώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με την επιβολή των capital controls όχι μόνο δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των εμπορευμάτων από τις Ελληνικές επιχειρήσεις στους οίκους του εξωτερικού αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες επιβαρύνονται με το κόστος της αποθήκευσης και τις σταλίες. Κινδυνεύουν δε, οι ελληνικές επιχειρήσεις να εμπλακούν σε δικαστικούς αγώνες με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Τα ζητήματα αυτά θέτει ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: <<Όπως είναι γνωστό χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (containers), βρίσκονται στα ελληνικά λιμάνια εισόδου προκειμένου να παραληφθούν από τους Έλληνες εμπόρους και τις ελληνικές εμπορικές εταιρείες. Το κάθε εμπορευματοκιβώτιο κοστίζει έως και 40,00€ ημερησίως για την φύλαξη του στους χώρους αποθήκευσης του λιμανιού. Επίσης υπάρχουν και χρεώσεις που αφορούν τις σταλίες του λιμανιού για αναμονή άνω των επτά ημερών. Με τον έλεγχο κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των εμπορευμάτων αυτών στους οίκους του εξωτερικού, με αποτέλεσμα αφενός οι ελληνικές επιχειρήσεις να παθαίνουν τεράστια ζημιά, αφετέρου να επιβαρύνονται και με το προαναφερόμενο κόστος (τελωνειακά τέλη και σταλίες). Επιπροσθέτως, οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση διότι πρόκειται ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δικαστικές εμπλοκές με τους οίκους του εξωτερικού.

Τεράστιο επίσης πρόβλημα, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις χερσαίες μεταφορές που αφορούν τις εξαγωγές πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Τα φορτηγά διεθνών μεταφορών είτε έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό είτε επιστρέφουν άδεια με αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς των ελληνικών εξαγομένων προϊόντων να αυξάνεται 100%.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να ρυθμιστεί το ζήτημα με την εξόφληση τιμολογίων στους οίκους του εξωτερικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου τα τελωνειακά τέλη και οι σταλίες να χρεωθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις μόνο για τις ημέρες παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων (containers) προ της επιβολής του ελέγχου κεφαλαίων (capital controls).

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αρθούν οι συνέπειες του ελέγχου κεφαλαίων (capital control) στις χερσαίες μεταφορές;>>

Μπορεί επίσης να σας αρέσει