Τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηταςΠρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022, 06:45

«Το 2021 έκλεισε απογοητευτικά για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τον δικό της στόχο (Προϋπολογισμός 2021) για δαπάνες 2,6 δισ. ευρώ. Οι πραγματικές δαπάνες ήταν τελικά μόλις 306 εκατ. ευρώ», τονίζει και σημειώνει πως «δυστυχώς το 2022 κινείται σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ που δημοσιοποιεί σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, παρότι οι εισροές από την ΕΕ μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεπερνούν τα 7.5 δισ. ευρώ, οι πραγματικές δαπάνες, τα λεφτά που έπεσαν στην οικονομία δηλαδή, μόλις και μετά βίας φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ».

«Οι εξελίξεις αυτές δεν μας ξαφνιάζουν. Έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό τις κυβερνητικές επιλογές για αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την στόχευση στις εισαγωγές και όχι στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την απουσία κάθε πρόβλεψης για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη», αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης. «Έχουμε επισημάνει όμως ταυτόχρονα και τις τεράστιες διοικητικές αγκυλώσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος», συνεχίζει και καταλήγει:

«Δυστυχώς η επιτελικότητα και το ενδιαφέρον της kυβέρνησης για επενδύσεις ξεκινάει και τελειώνει στην επικοινωνία. Την στιγμή που η πραγματική οικονομία χρειάζεται ρευστότητα περισσότερο από ποτέ,  η προχειρότητα, η έλλειψη ενός συνεκτικού σχεδίου, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία». 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 9 Ιουλίου 2022, 06:45Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει