Την ανάδειξη του μαρτυρικού χωριού της Δράκειας ζητά ο Α. Μεϊκόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ στον Υπουργό Εσωτερικών από τον Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και την συνάδελφο του Σοφία Σακαρόφα για το μαρτυρικό χωρίο της Δράκειας

Σήμερα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται εξήντα εννιά χρόνια από την μέρα που τα κατοχικά Γερμανικά στρατεύματα έπνιξαν στο αίμα το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας. 118 Δρακιώτες αφού την προηγούμενη μέρρα κλείστηκαν από δυνάμεις των Ες – Ες στο κεντρικό καφενείο του χωριού και εκτελέστηκαν σε παρακείμενο ποτάμι. Το ολοκαύτωμα της Δράκειας ήταν μόνο ένα μέρος από την συνολική συνεισφορά του μαρτυρικού αυτού χωριού στο μεγάλο αντικατοχικό και αντιφασιστικό αγώνα που έδωσε ο Ελληνικός Λαός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εμπνέεται από τους αγωνιστές και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης της οποίας τα μηνύματα και συνθήματα μοιάζουν επικίνδυνα επίκαιρα. Ο αγώνας για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δημοκρατία τίθεται στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα πολύ ψηλά.
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης του Δρακείωτικου ολοκαυτώματος, ενώ σήμερα που συμπληρώνονται 69 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, μαζί με τη βουλευτίνα Σοφία Σακοράφα, με θέμα την ανάδειξη της Μαρτυρικής Κοινότητας της Δράκειας.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Αθήνα, 18.12.2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την ανάδειξη της Μαρτυρικής Κοινότητας Δράκειας του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου»

Η Δράκεια είναι κοινότητα του δυτικού Πηλίου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Σήμερα, διοικητικά αποτελεί τοπική κοινότητα του «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου και σήμερα έχει 600 μόνιμους κατοίκους.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1943 Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις έπνιξαν στο αίμα τη Δράκεια. Δυνάμεις τον Ες – Ες εισέβαλλαν στο κεντρικό καφενείο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι άντρες του χωριού. Τους συνέλαβαν και τους έκλεισαν εκεί και την επόμενη μέρα τους εκτέλεσαν στο παρακείμενο ποτάμι. 118 νεκροί άντρες είναι η «προσφορά» της Δράκειας στον μεγάλο αντιφασιστικό και απελευθερωτικό αγώνα που έδωσε η χώρα και ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι ο λόγος που η κοινότητα της Δράκειας έχει χαρακτηριστεί Μαρτυρικό Χωριό.

Το διοικητικό σχέδιο του Καλλικράτη, το οποίο αποτελεί την πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμπιέζει και εξαφανίζει τις μικρές τοπικές κοινότητες λόγω της δραστικής μείωσης των κονδυλίων οδηγώντας μεταξύ άλλων και την τοπική κοινότητα της Δράκειας σε μαρασμό. Παράλληλα, μαζί με τον οικονομικό μαρασμό εξαλείφεται και η ιστορία της περιοχής. Μια ιστορία πλήρως συνυφασμένη με την Εθνική Αντίσταση και τον αντιφασιστικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο καφενείο στο οποίο κρατήθηκαν οι άντρες πριν από την εκτέλεση αντί να αποτελεί ένα ιστορικό χώρο που θα αναδεικνύει την τραγική και ένδοξη ιστορία του χωριού δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω των σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα.»

Επειδή η ενίσχυση Μαρτυρικών Δήμων και Κοινοτήτων, όπως αυτή της Δράκειας, ενισχύει τη συλλογική ιστορική μνήμη και αντανακλούν το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Επειδή η επί του πρακτέου αναγνώριση και στήριξη αυτών των περιοχών συμβάλει στην αναγνώριση των ολοκαυτωμάτων και πέραν των Ελληνικών συνόρων

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε, ώστε να ενισχυθεί η τοπική κοινότητα της Δράκειας ;

  2. Τι θα πράξει ώστε να προαχθεί η άρρηκτα συνδεδεμένη με την Εθνική Αντίσταση τοπική ιστορία;

  3. Τι μέτρα θα λάβει για τη διάσωση του χώρου κράτησης των εκτελεσθέντων που αποτελεί ιστορική μνήμη αποδεικνύοντας τη θηριωδία των Γερμανών κατακτητών;

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Σοφία Σακοράφα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει