Την επανέναρξη της επιχείρησης Sophia στη Μεσόγειο ζητά η Φ. ΜογκερίνιΗ επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φ. Μογκερίνι ζήτησε σήμερα από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να στείλουν και πάλι πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο ώστε να συνεχιστεί η επιχείρηση Sophia κατά της διακίνησης όπλων και πετρελαίου στη Λιβύη.

«Χωρίς σκάφη, η Sophia δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει την αποστολή της, που συνίσταται στην επιβολή του εμπάργκο στα όπλα και στο πετρέλαιο στη Λιβύη», είπε η Μογκερίνι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Είναι ευθύνη των χωρών-μελών, είναι δική τους επιλογή. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφθούν τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η εντολή της επιχείρησης αυτής παρατάθηκε για έξι μήνες στα τέλη Μαρτίου, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ταυτόχρονα όμως διατάχθηκε η «προσωρινή διακοπή στην ανάπτυξη ναυτικών μέσων» λόγω της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέψει να αποβιβαστούν σε λιμάνια της οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.

Η Sophia ξεκίνησε το 2015, μετά τα αλλεπάλληλα ναυάγια στη Μεσόγειο, με στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων. Παράλληλα, θα βοηθούσε να τηρηθεί το εμπάργκο στην πώληση όπλων και πετρελαίου που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη.

«Η επίθεση που εξαπέλυσε στην Τρίπολη (ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ) υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε διαρκή σύρραξη με όπλα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στη Λιβύη» ανέφερε η Μογκερίνι. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη της επειδή οι ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την κρίση αυτή. «Είναι λυπηρό που σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές) υπάρχουν εδώ περισσότεροι θεατές παρά βουλευτές, για ένα τόσο σοβαρό θέμα», είπε, μιλώντας σε ένα σχεδόν άδειο ημικύκλιο.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Απριλίου 2019, 22:41

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει