Την Κυριακή η τελευταία ημέρα της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912-13» στο Μουσείο της Πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Κυριακή 15 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912- 13», που πραγματοποιήθηκε από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Ένωση Βόλου και την Εταιρεία Στρατιωτικής Ιατρικής στο Μουσείο της πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17).

Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, λαϊκές λιθογραφίες, έγγραφα, νομίσματα, γραμματόσημα, ταχυδρομικά δελτάρια (καρτ-ποστάλ), ξίφη, διακριτικά και εξαρτήματα στολών, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό της εποχής. Τα ενθύμια προέρχονται από συλλογές μελών της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου και συλλεκτών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, εκτίθεται τεκμηριωτικό υλικό από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων Δήμου Βόλου. Επιμελητής και συντονιστής της έκθεσης είναι ο στρατιωτικός γιατρός και ιστορικός Δημήτριος Γιαννόγλου.

Η εποποιία των ελληνικών στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπόδουλων πληθυσμών στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και νήσων του Αιγαίου. Σε διάστημα μόλις δέκα μηνών η Ελλάδα διπλασιάστηκε εδαφικά και απέκτησε το κύρος μιας ισχυρής δύναμης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη χερσόνησο του Αίμου και στη Μεσόγειο θάλασσα.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να φέρει τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής κοντά σε γνωστές και άγνωστες πτυχές των Βαλκανικών πολέμων. Ο αριθμός των επισκεπτών της, που πέρασε τους 1200 σε λιγότερο από ένα μήνα δείχνει ότι τον πέτυχε. Πρέπει επίσης να σημειωθεί και η ευαισθητοποίηση κατοίκων της πόλης που με αφορμή την έκθεση προσέφεραν στις συλλογές του Μουσείου αξιόλογα ιστορικά κειμήλια της περιόδου από το προσωπικό τους αρχείο ή to οικογενειακό περιβάλλον.

Παρά την επιτυχία της έκθεσης δεν θα δοθεί παράταση και θα κλείσει την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δ/νσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου ακολουθεί την προσεχή Κυριακή 22 Νοεμβρίου η έναρξη της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι και η νέα έκθεση θα προσφέρει στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσει ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει