Την Παρασκευή 11 Απριλίου το Μαθητικό φεστιβαλ της ΚΝΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Δίνουμε αυτήν την συνέντευξη τύπου με αφορμή το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 11/4 στην παραλία του Βόλου.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν πάνω από 80 μαθητικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις με σύνθημα «ΕΕ vs Νεολαία – Σπάσε τα δεσμά» απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα, με πρόγραμμα πλούσιο και πολύμορφο. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν μαζικά τους μαθητές να σπάσουν «τα δεσμά της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του συστήματος που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στην ανεργία, στη φτώχεια και την αμορφωσιά!».

Η ΕΕ, η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, χέρι- χέρι με τις αστικές κυβερνήσεις στερούν από εμάς τα δικαιώματά μας για να ενισχύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εμείς δεν ζούμε όπως οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Αυτά τα παράσιτα έχουν εξασφαλίσει μια πολυτελή και χλιδάτη ζωή μέχρι και στα δισέγγονά τους αρπάζοντας τον μόχθο και τον κόπο των εργαζομένων. Αυτούς υπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος. Όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, τα βάρβαρα μέρα έχουν την σφραγίδα της ΕΕ. Τα υλοποιούν οι κυβερνήσεις γιατί αυτό συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο βωμό των συμφερόντων των μονοπωλίων έχει θυσιαστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ΕΕ και το εκμεταλλευτικό σύστημα καταδικάζουν την νεολαία στην ανεργία και τη βαρβαρότητα της ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς χωρίς δικαιώματα. Έχουν μετατρέψει το δικαίωμά μας στη μόρφωση σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, ενώ ανοιχτά κάνουν μαθήματα-πλύση εγκεφάλου στα σχολεία για να υποτάξουν τη νέα γενιά στις αντιδραστικές αξίες της ΕΕ και του συστήματος. Η υγεία, ο αθλητισμός ,ο πολιτισμός γίνονται πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα όνειρο άπιαστο για τη νεολαία. Αυτή είναι η προσφορά της ΕΕ και του συστήματος στη νεολαία.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ έρχονται… και το ταξίδι του φετινού 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή κάπως έτσι αρχίζει για να κορυφωθεί τον Σεπτέμβρη με τις κεντρικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” είναι μοναδικό, αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική μας πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ θέλουμε να αναπτύξουμε κάποιες βασικές πλευρές των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον Αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Για παράδειγμα σε σχέση με τον αθλητισμό λέμε σε κάθε νέο άνθρωπο: «Αγωνίσου, κάνε τον αθλητισμό κομμάτι της ζωής σου». Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό μέσα στους συλλόγους και στα σωματεία, στα λιγοστά γήπεδα της γειτονιάς, ξέρουν από πρώτο χέρι ότι:

· Η δυνατότητα ενός νέου να αθληθεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τσέπη του. Σαν αποτέλεσμα, μόνο το 3% των Ελλήνων αθλούνται συστηματικά και το 39% των Ευρωπαίων δεν αθλούνται ποτέ σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του 2010. μόνο Το 2009 η έλλειψη σωματικής άσκησης ευθύνεται για 1 εκατ. θανάτους με βάση επίσημες έρευνες στις χώρες της Ε.Ε.
· Η Φυσική Αγωγή στα σχολεία είναι ανύπαρκτη (τα σχολεία σε ποσοστό 65% αφιερώνουν μόνο έως δύο ώρες την εβδομάδα στην άσκηση των μαθητών στη Β’ και Δ’ Δημοτικού)
· Οι δημόσιες αθλητικές υποδομές έχουν αφεθεί στη μοίρα τους (πληρώνει 5 ευρώ ο καθένας για μία ώρα σε γήπεδο 5Χ5)
· Ο Αθλητισμός είναι βουτηγμένος στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη σαπίλα, είναι θέαμα για τα κέρδη.

Μέσα από τον αθλητισμό, το σημερινό σύστημα καλλιεργεί τον ατομικισμό, “ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος τίποτα”. Δηλητηριάζει το μυαλό με τον αθλητισμό της ντόπας, των στημένων, του τζόγου, με το στείρο κυνήγι της “επίδοσης” για τους χορηγούς και τα κέρδη.

Όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό που έχει ανάγκη η νεολαία και ο λαός. Με τον αθλητισμό που σε θέλει πρωταγωνιστή στο γήπεδο, που σου διασφαλίζει δωρεάν τις υποδομές και τα μέσα (σύγχρονη και ασφαλή γήπεδα, επιστημονική στήριξη, απαραίτητο προσωπικό, γιατρούς – γυμναστές). Με τον αθλητισμό της άμιλλας και της συλλογικότητας, που έχει ως στόχο όλοι οι νέοι να συμμετέχουν συστηματικά σε σωματικές δραστηριότητες, να αξιοποιούν την κλίση και το ταλέντο τους. Εμείς λέμε: Μη συμβιβάζεστε με αυτήν την κατάσταση! Υπάρχει άλλη επιλογή! Μέσα στο σχολείο να αγωνιστείτε για να αναπτυχθεί η Φυσική Αγωγή, να αυξηθούν οι ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, να προσληφθούν γυμναστές, να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός. Γραφτείτε σε σωματεία και συλλόγους σε προγράμματα των δήμων και να διεκδικήστε: Χρηματοδότηση από το κράτος, κατάργηση των συνδρομών και των εισιτηρίων στα δημοτικά γυμναστήρια. Η αβάσταχτη φορολογία και τα χαράτσια έχουν καταντήσει την ενασχόληση με ένα άθλημα πολυτέλεια. Για εμάς η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός είναι μια ανάγκη και ένα δικαίωμα. Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, δεν υπάρχει επαγγελματίας αθλητής. Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος.

Βασικό ζήτημα είναι ότι σήμερα οι μαθητές που έχουν την όρεξη και το μεράκι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό συναντάνε πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε και να αντιπαλέψουμε: Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 σαν στρατηγικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, ενώ η μετατροπή του σε πεδίο κερδοφορίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας το 2000 με το πρόγραμμα “Πολιτισμός 2000”. Η ΕΕ από το 2011 καλούσε τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν την κρατική επιχορήγηση στον Πολιτισμό διευκολύνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η άθλια κατάσταση που βιώνει κάθε παιδί στο σπίτι του (ανεργία – απολύσεις – μειώσεις μισθών – χαράτσια – φόροι) σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να ξεδιπλωθούν ταλέντα, να αναπτυχθούν δυνατότητες, να μοιραστούν τα παιδιά τις δημιουργικές αναζητήσεις τους. Στη σημερινή κοινωνία που τα πάντα κρίνονται με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών πρέπει να πληρώσεις:

· Τουλάχιστον 10 ευρώ για να παίξεις μια ώρα μουσική σε στούντιο, , εγγραφή σε σχολή χορού, θεατρικό εργαστήρι, ωδείο κ.ο.κ. Το μεράκι κοστίζει ακριβά το ίδιο και η παρακολούθηση μιας παράστασης, μιας ταινίας, η επίσκεψη σε ένα μουσείο.
· Στα σχολεία δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Τα μουσικά σχολεία τα πάνε για κλείσιμο.
· Το ζήτημα περιπλέκεται αν συνυπολογίσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που αφήνει το τρέξιμο σχολείο – σπίτι – φροντιστήριο.
· Ταυτόχρονα το σύστημα επιδιώκει και μέσα από τον πολιτισμό να ξεστρατίζει η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα, να ελέγξει συνειδήσεις, να αλλοιώσει, να χαλάσει τις σκέψεις και τα όνειρά μας. Προβάλλει πρότυπα της ναρκωκουλτούρας (ατομική λύση – φυγή από την πραγματικότητα), της υποκουλτούρας (μετατροπή της ψυχαγωγίας σε εκτόνωση), της φανταχτερής ζωής και του lifestyle.

Με αυτήν την έννοια για την ΚΝΕ, είναι ελπιδοφόρο που μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, οι μαθητές προσπαθούν να στριμώξουν τα όνειρα, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, την ανάγκη για συλλογική έκφραση και δημιουργία μέσα από μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού, φωτογραφίας κλπ. Εμείς λέμε: Παλέψτε, ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους, διεκδικήστε υποδομές. Γι’ αυτό και δίνουμε την ευκαιρία, το χώρο και το χρόνο σε εκατοντάδες τέτοιες ομάδες πανελλαδικά να εκφραστούν. Θέλουμε τη συμμετοχή τέτοιων ομάδων στα Φεστιβάλ, τη βοήθεια και τη συμβολή στο περιεχόμενο, στο στήσιμο, στην προπαγάνδισή τους. Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει την κοινωνία για την οποία παλεύουμε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Η ΚΝΕ επιδιώκει να γνωρίζει, να ανταλλάσσει σκέψεις και ιδέες με μαθητές που δεν υποτάσσονται στη σημερινή άθλια πραγματικότητα αλλά βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτήν, να αντισταθούν. Επιδιώκουμε να γνωρίζουμε και να στηρίζουμε νέους που ασχολούνται με την τέχνη, που μπορούν μέσα από την ενασχόλησή τους αυτή να δώσουν φλόγα και έμπνευση, γνώσεις και αντοχή στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γιατί σε αυτούς τους καιρούς η τέχνη πρέπει να αποφασίσει, όπως έλεγε ο Μπρεχτ. Ο λαός και η νεολαία έχει ανάγκη μια τέχνη που θα μιλάει την γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας. Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν την πρωτοβουλία πανελλαδικά και απευθύνουν πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου (μουσική – τραγούδι – εικαστικά – σκίτσο – animation – λογοτεχνία – ποίηση – ταινία μικρού μήκους – συγγραφή θεατρικού έργου – χορό) με θέμα την Κρίση, τις συνέπειές της και την διέξοδο από αυτήν. Όσοι ενδιαφέρονται είτε για να καταθέσουν ήδη έτοιμο έργο είτε με πρόθεση να δημιουργήσουν μπορούν να επικοινωνούν με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected].) είτε να στέλνουν τα έργα τους ηλεκτρονικά στην ίδια διεύθυνση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει