Τη στήριξη του Λικούντ για να γίνει πρωθυπουργός ζήτησε ο Μπένι ΓκαντςΟ Μπένι Γκαντς, αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάλεσε το Σάββατο τους βουλευτές του κόμματος Λικούντ να τον στηρίξουν ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, δύο ημέρες αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου.

«Με δεδομένες τις συνθήκες, καλώ να σχηματίσουμε την πιο ευρεία κυβέρνηση που είναι δυνατό, υπό την ηγεσία μου», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τελ Αβίβ ο Γκαντς απευθυνόμενος στους βουλευτές του Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου.

«Θα είμαι πρωθυπουργός τα δύο πρώτα χρόνια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο Νετανιάχου «αν αθωωθεί, θα μπορέσει να επιστρέψει και να γίνει πρωθυπουργός» τα δύο επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του στρατού, πρόκειται «για τη μοναδική εναλλακτική στη διεξαγωγή νέων εκλογών».

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ισραήλ, το Λικούντ του Νετανιάχου και το Μπλε- Λευκό του Γκαντς, συγκέντρωσαν σχεδόν ίδιο αριθμό εδρών στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

Μετά τις εκλογές τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Γκαντς ανέλαβαν τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά απέτυχαν.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια Τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε λιγότερο από έναν χρόνο ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ζήτησε αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο να συμφωνήσει σε μια προσωπικότητα που θα αναλάβει την πρωθυπουργία προκειμένου η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι βουλευτές έχουν περιθώριο τριών εβδομάδων να βρουν αυτόν που θα συγκεντρώσει τη στήριξη τουλάχιστον 61 εξ αυτών.

Όμως η απαγγελία κατηγοριών την Πέμπτη εναντίον του Νετανιάχου, που είναι πρωθυπουργός από το 2009, περιόρισε σημαντικά τις πιθανότητές του να καταφέρει να συγκεντρώσει τους 61 βουλευτές που απαιτούνται.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019, 07:10

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει