Τι λέει ο σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας για τη σεισμική ακολουθία νότια της Χαλκιδικής


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, 17:33

Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται σήμερα, Κυριακή, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Χαλκιδικής.

Μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στις 15.22, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής, κοντά στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 18,6 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται στα 18 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, πρόκειται για μία έντονη ακολουθία με μικρότερους σεισμούς από τον κύριο σεισμό και η δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει υπό παρακολούθηση.

Οι σεισμικές δονήσεις βρίσκονται στο ρήγμα της Ανατολίας, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα που πρόσθεσε πως είναι βοηθητικό το γεγονός ότι η εν λόγω δραστηριότητα σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή γιατί γίνεται απόσβεση της ενέργειας. 

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 1:50, ξημερώματα Κυριακής, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σεισμολόγος υπηρεσίας του Σεισμολογικού Σταθμού του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Βεντούζη, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας, είναι αναμενόμενοι και άλλοι σεισμοί όπως αυτός των 4,2 Ρίχτερ.

Στις 15.58 το μεσημέρι της Κυριακής, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση κοντά στο Άγιο Όρος, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε επίκεντρο στα 21 χλμ νότια του Άθω και σε βάθος 20,6 χλμ, όπως καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

Μία ακόμα δόνηση, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 16.16 σε βάθος 10 χλμ και επίκεντρο στα 29 χλμ νότια του Άθω.

Στις 15.28, σημειώθηκε ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ σε βάθος 10 χλμ και με επίκεντρο στα 30 χλμ νότια της χερσονήσου του Άθω. 

Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο, περί τις 21.39 το βράδυ, σημειώθηκε δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο ίδιο επίκεντρο, στα 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Άθω, σε βάθος 19,6 χλμ, που έγινε αισθητός στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Άθω και στο νότιο άκρο της Σιθωνίας. Επίσης, μία ακόμα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01: 50 ξημερώματα Κυριακής σε θαλάσσια περιοχή 142 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 35 χιλιόμετρα ανατολικά των Συκεών. Ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει