Τον αποκλεισμό δημοσιογράφων από την Ένωση Συντακτών καταγγέλει το ΠΑΜΕ Τύπου

Καταγγέλει και την απόλυση 2 δημοσιογράφων από την εφημερίδα “Ελευθερία”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων – ΠΑΜΕ Τύπου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με μία πρωτοφανή, άδικη και αυθαίρετη απόφαση που θυμίζει συνδικαλιστικούς αποκλεισμούς την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της Χούντας, η διοίκηση της Ένωσης συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας δεν ενέγραψε στην δύναμή της τέσσερις νέους συναδέλφους με το «έτσι θέλω».

Οι τέσσερις αυτοί νέοι συνάδελφοι (Ειρήνη Καραμήτσου, Κατερίνα Λαμπρονίκου, Γιώργος Στεργίου, Αλίκη Φωτιάδου), όπως ορίζει το Καταστατικό μετά από δύο χρόνια «ως δόκιμα μέλη» τον Οκτώβριο του 2012 κατέθεσαν αίτηση για να μεταταχθούν σε τακτικά μέλη. Διότι είχαν περάσει δύο χρόνια από τον Οκτώβριο του 2010 όταν είχαν καταθέσει την αίτησή τους για να γίνουν δόκιμα μέλη και η οποία στην συνέχεια είχε εγκριθεί τόσο από το τότε διοικητικό συμβούλιο όσο και από την Γενική συνέλευση.

Έτσι δεν συνέβη και σε όλα τα μέλη, το ίδιο δεν είχε συμβεί και στα σημερινά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ; Η ίδια διαδικασία δεν είχε τηρηθεί ; Φυσικά. Όμως εντελώς αυθαίρετα και άδικα το σημερινό διοικητικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση των τεσσάρων και μετά την ένσταση που κατέθεσαν μέσα στις οριζόμενες ημερομηνίες απερρίφθη και αυτή πάλι αυθαίρετα. Άλλαξε μήπως το Καταστατικό ή μήπως τα σημερινά μέλη του Δ.Σ., «δημιούργησαν» κάποιο καινούργιο που κρίνει όχι αιτήσεις… αλλά πρόσωπα ; Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη. Διότι όλο αυτό το διάστημα κουραστήκαμε να ακούμε μεγάλους όρκους «πίστης και ανάγκης υπεράσπισης της Δημοκρατίας». Όμως όπως συμβαίνει πάντα, όλοι κρίνονται από την Πράξη τους και όχι από « τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Απ’ αυτά χορτάσαμε!!!

Σε μία εποχή που οι εργοδότες με την στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΔΝΤ έχουν εξαπολύσει μία ανελέητη επίθεση κατά των εργαζομένων και στον χώρο του Τύπου, η Ένωση συντακτών αποκλείει τέσσερις συναδέλφους, διότι είναι δέσμια των φιλοεργοδοτικών – συντεχνιακών επιλογών της, ενώ παράλληλα κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομίες που στόχο έχουν να αναπαραγάγουν πλαστούς συσχετισμούς δύναμης. Θέλει και το επόμενο διάστημα να συνεχίσει την ίδια πολιτική, βάζοντας πλάτη στην εργοδοτική επίθεση, αφήνοντας τους δημοσιογράφους «σαν φύλλα στον άνεμο». Για να συνεχίσουν οι εργοδότες το έργο τους, οδηγώντας δεκάδες συναδέλφους στην ανεργία, τις περικοπές μισθών, την μαύρη εργασία, την μη καταβολή δεδουλευμένων, τα μπλοκάκια, την εξαθλίωση.

Διότι το σφιχταγκάλιασμα της Ένωσης Συντακτών με τους εργοδότες από τους οποίους περιμένουν «συμπαράσταση στους νέους αγώνες τους…!!!» την στιγμή που αυτοί συνεχίζουν το αντεργατικό τους έργο (χαρακτηριστική περίπτωση η απόλυση δύο ακόμη συναδέλφων από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που το μόνο αίτημα θα πρέπει να είναι η άμεση επαναπρόσληψή τους), χρειάζεται ταυτόχρονα και τον αυταρχισμό για να πετύχει τους σκοπούς της. Αξιοποιώντας ένα αντιδημοκρατικό καταστατικό (κατασκεύασμα της περιόδου της Χούντας), δεν εγγράφει τους τέσσερις συναδέλφους που είχαν όλες τις προϋποθέσεις, που περίμεναν στην «ουρά» χρόνια τώρα για να γίνουν τακτικά μέλη, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Έτσι τα έξι μέλη της διοίκησης εντελώς πραξικοματικά, παραμονές εκλογών, δεν τους εγγράφει πάλι και τους λέει «Περιμένετε, την επόμενη χρονιά…!».

Δεν περιμέναμε φυσικά και περισσότερα από αυτή την διοίκηση, αφού το προηγούμενο διάστημα, μετά από ένα πόλεμο φατριών στο εσωτερικό της, τώρα όσοι έχουν απομείνει δίνουν τις εξετάσεις τους σε ποιους άλλους: Στους εργοδότες και τα πολιτικά τους «αφεντικά» του ευρωμονόδρομου, της υποταγής και του συμβιβασμού.

Κι όλα αυτά γίνονται από την Ένωση συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας που εκπροσωπεί επαγγελματικά τους δημοσιογράφους, ….τους υποτιθέμενους ελεγκτές της εξουσίας ! Το λιγότερο που κάνει η διοίκηση της Ένωσης συντακτών είναι να μετατρέπεται στον πιο άγριο «εξουσιαστή» που θέλει να προφυλάξει και να διαιωνίσει την αντιδημοκρατική της εξουσία εις βάρος αυτών που υποτίθεται …εκπροσωπεί.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να σταθούν δίπλα στους τέσσερις νέους συναδέλφους και να στηρίξουν τον αγώνα τους να γίνουν και αυτοί μέλη της Ένωσης συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας και να μην αφήσουν να περάσει αυτή η παράνομη, άδικη και αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν ήδη αρκετή εμπειρία. Οι λογικές του «εφικτού», του «μικρότερου κακού», του συμβιβασμού, οδηγούν στην καταστροφή. Όσοι ασφυκτιούν κάτω από τις συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, πρέπει να ξεπεράσουν δισταγμούς και αναχώματα και να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων και αγώνων, με περιεχόμενο που απαιτεί η υπεράσπιση των δικών τους πραγματικών συμφερόντων. Με ενότητα, αλληλεγγύη και βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες των προβλημάτων, σε συμπαράταξη με όσους αγωνίζονται για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ. Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεσή τους στα χέρια τους και να επιβάλουν την αγωνιστική διεκδίκηση νέων ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Θέτοντας ταυτόχρονα επί τάπητος και το πρόβλημα της κατευθυνόμενης ενημέρωσης σε βάρος του ελληνικού λαού και διεκδικώντας την ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση, ως στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα. Κόντρα και στις συμβιβασμένες ηγεσίες. Αυτός είναι ο δρόμος.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει