Τον κατηγορούν για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας

Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη δέσμευσή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, που χαρακτηρίζεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Η ΕΚΤ συμφώνησε χθες να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα για να καθησυχάσει τις αγορές μετά τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας που οδήγησαν στην άνοδο σε ύψη-ρεκόρ των σπρεντ των ομολόγων των δύο χωρών, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Αργά την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να επισπεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά ένα έτος, το 2013, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός μετά τις πιέσεις που του άσκησε η ΕΚΤ.

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι «σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» στη συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε τα μέτρα. «Ο Μπερλουσκόνι θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει», πρόσθεσε.

«Παλάτσο Μέρκελ» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της σύνταξης της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica, που επιδόθηκε σε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, που ονομάζεται Παλάτσο Κίτζι, και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.

Η εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ανέφερε πως οι απαιτήσεις της ΕΚΤ διατυπώθηκαν σε μια «μυστική» επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Τρισέ.

Η επιστολή, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει οιονεί «πρόγραμμα διακυβέρνησης», απαριθμεί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους, ακόμη και τα νομοθετικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

πηγή: zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει