Τοποθέτηση Κ. Παπανάτσιου επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μαγνησίας κα. Αικατερίνη Παπανάτσιου τοποθετήθηκε στη κοινή επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, στις 5/5/2016, επί του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό Σύστημα.

Η κα. Παπανάτσιου ανέφερε κατά την εισαγωγή της τοποθέτησής της, ότι το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και δαιδαλώδες, ενώ απορροφά το μεγαλύτερο κομμάτι της κρατικής-δημόσιας δαπάνης για την απόδοση των συνταξιοδοτικών παροχών, μην επιτρέποντας το σχεδιασμό άλλων κοινωνικών πολιτικών. Επιπλέον υπενθύμισε στο σώμα, ότι με το κούρεμα των ομολόγων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχασε 13 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ΙΚΑ να αγγίζει σήμερα το 1 δις Ευρώ και το αντίστοιχο του ΟΑΕΕ τα 540 εκ. Ευρώ.

Η Βουλευτής τόνισε, ότι η κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρεί στροφή προς πιο προοδευτικές πολιτικές, καθώς δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος, προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θεσπίζει ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ η εθνική σύνταξη θα είναι καθολική και θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, σημείωσε, πως εξασφαλίζεται η παροχή σύνταξης σε όλους με 20 χρόνια πλήρους ασφάλισης, ενώ προβλέπεται κατοχύρωση σύνταξης και με 15 έτη ασφάλισης.

Εν συνεχεία η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σχετικά με τους αγρότες τόνισε ότι προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη μεταβατικότητα στη σταδιακή εναρμόνιση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών, μόνιμη χαμηλότερη μηνιαία βάση υπολογισμού της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς, θέσπιση αφορολόγητου. Σχετικά με τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τόνισε ότι προβλέπεται αντίστοιχα μεταβατική περίοδος και χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, η Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στα άρθρα 46 – 50 του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ελάχιστων καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ανά επιχείρηση θα λαμβάνει υπόψη του αρκετά κριτήρια πλέον για την αποφυγή της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ θα κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος θα ρυθμίζονται αναδρομικά οι ευθύνες μεγαλομετόχων, μέσω της προσωπικής τους περιουσίας, για χρέη προς το δημόσιο, τα Ταμεία και τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας η κα Παπανάτσιου άσκησε δριμεία κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία 5ετία συνυπέγραψαν μειώσεις συντάξεων που έφτασαν έως και 48%, έρχονται τώρα να χαρακτηρίσουν ένα νομοσχέδιο με κοινωνικό και προοδευτικό χαρακτήρα, ως προβληματικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει