Τουλάχιστον 16 άμαχοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 02:08

Τουλάχιστον δεκαέξι άμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό του πυροβολικού στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ της Υεμένης, κατήγγειλε χθες Τρίτη οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Ο βομβαρδισμός έγινε τη Δευτέρα και έπληξε περιοχές της πόλης Τάιζ όπου βρίσκονται κυρίως κατοικίες, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) μέσω Twitter.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, με τρία θύματα κάτω από 10 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όλοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από την MSF.

Προχθές Δευτέρα, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι βομβαρδίζουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι, προκαλώντας θύματα.

Τα δύο μέρη αναμετρώνται από τα τέλη του 2014, σε μια σύρραξη που αρκετοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τις δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.

Οι Χούθι κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σανάα και μεγάλου μέρους του βορρά τότε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι να διαφύγει στον νότο.

Η σύρραξη κλιμακώθηκε όταν οι Χούθι συνέχισαν την προέλασή τους προς το Άντεν, στον νότο, προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, εξωθώντας τη Σαουδική Αραβία να επέμβει, επικεφαλής συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών, στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει φέρει την Υεμένη στα πρόθυρα λιμού κι έχει πρακτικά καταστρέψει τις υποδομές δημόσιας υγείας της χώρας, μιας από τις φτωχότερες στον πλανήτη. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη τη χειρότερη στην υφήλιο.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 02:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει