Τουλάχιστον 8 νεκροί σε επίθεση εναντίον του κυβερνήτη της επαρχίας Λάγκμαν


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020, 14:09

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του κυβερνήτη επαρχίας του Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι βρίσκεται στο Κατάρ όπου διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

“Βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το όχημά του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Ραχματουλάχ Γιάρμαλ, κυβερνήτη της επαρχίας Λάγκμαν στα ανατολικά. Τέσσερις φρουροί του και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 28 άλλοι τραυματίστηκαν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ασαντουλάχ Νταουλατζάι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα αφού ο Γάνι αναχώρησε για το Κατάρ για να συναντηθεί με αξιωματούχους της χώρας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη στην Ντόχα των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν.

Ο Γάνι και η ομάδα του θα επισκεφθούν πρώτα το Κουβέιτ, όπου θα παραστούν στην κηδεία του εμίρη της χώρας Σέιχ Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σάμπαχ, προτού μεταβούν στο Κατάρ σήμερα, δήλωσε στενός σύμβουλος του Αφγανού προέδρου.

“Έχουν προγραμματιστεί αρκετές συναντήσεις προκειμένου να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εμβάθυνση των σχέσεων Αφγανιστάν και Κατάρ και η διμερής συνεργασία σε διάφορους τομείς”, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχους, διευκρινίζοντας ότι ο Γάνι θα συναντηθεί και με τους Αφγανούς εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Οι ενδοαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουν στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που διαρκεί 19 χρόνια, όμως έχουν καθυστερήσει λόγω διαδικαστικών θεμάτων.

Οι δύο πλευρές δυσκολεύονται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία για βασικά ζητήματα, όπως ποια ερμηνεία του ισλάμ πρέπει να ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν επιθυμούν να ακολουθηθεί αυστηρά ο χαναφισμός, μια σουνιτική σχολή σκέψης. Όμως οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης φοβούνται ότι αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Χαζάρα, μιας μειονότητας σιιτών, αλλά και άλλων μειονοτήτων στο Αφγανιστάν.

Επίσης οι δύο πλευρές δεν μπορούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο επηρεάζει τις συνομιλίες τους η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, η οποία προβλέπει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων έως τα μέσα του 2021.

Παρά τις συνομιλίες η βία στο Αφγανιστάν δεν έχει μειωθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες στην εμπόλεμη χώρα έχουν σκοτωθεί δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν σε σφοδρές συγκρούσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άμαχοι.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην επαρχία Λάγκμαν, όμως οι Ταλιμπάν έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή.

Εξάλλου το Σάββατο τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκα σε επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο το οποίο είχε στόχο κυβερνητικό κτίριο στην επαρχία Νανγκαρχάρ, γειτονική της Λάγκμαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει