Το απόγευμα η συνάντηση Μέι-ΚόρμπινΜε μια αναπάντεχη στροφή η Τερέζα Μέι άλλαξε το σκηνικό του Brexit. Βάζει μέσα στο παιχνίδι τους Εργατικούς και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές.

Η Πρωθυπουργός άλλαξε ριζικά την στάση της μετά την μαραθώνια συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου διαρκείας οκτώ ωρών. Στο διάγγελμα, αμέσως μετά, εξέπληξε τους πάντες. Αποκλείει το ενδεχόμενο μη-συμφωνίας, και προσκαλεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης σε συνομιλίες για την επεξεργασία κοινής πρότασης αποχώρησης, η οποία θα περικλείει την παραμονή στην Τελωνιακή Ένωση, ενδεχομένως και στην Ενιαία Αγορά. Οι συνομιλίες Μέι-Κόρμπιν θα ξεκινήσουν την Τετάρτη το απόγευμα.

Επιπλέον, η Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να ζητήσει νέα παράταση από τους 27 ηγἐτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, στην περίπτωση που κριθεί ότι η παράταση δεν είναι θέμα εβδομάδων αλλά πολλών μηνών.

Την ερχόμενη Δευτέρα η νέα ψηφοφορία

Σε περίπτωση αποτυχίας της δικομματικής συνεργασίας, η κ. Μέι είπε ότι θα στραφεί σε λύση από το Κοινοβούλιο. Με κατάθεση εκ νέου προτάσεων, μεταξύ αυτών και την δική της συμφωνία. Είναι το δόλωμα για τους ευρωσκεπτικιστές που θα προτιμήσουν να την ψηφίσουν προκειμένου να μην έλθουν αντιμέτωποι με τα χειρότερα, ακόμη και πρόωρες  εκλογές στις οποίες πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους.

Παρά τις εχθρικές δηλώσεις των οπαδών της σκληρής λύσης, της εξόδου χωρίς συμφωνία, η Πρωθυπουργός έχει την στήριξη δύο ηγετικών στελεχών του ευρωσκεπτικιστικού στρατοπέδου, τον Υπουργό Μάικλ Γκόουβ και τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης Τζέφρι Κοξ.

Σύμφωνα με τα πολιτικά ήθη του Ηνωμένου Βασιλείου, η στροφή της Τερέζα Μέι σηματοδοτεί την επανάσταση στο Συντηρητικό Κόμμα , εναντίον μιας ομάδας φανατικών αντιευρωπαίων που ταλαιπωρεί τους Συντηρητικούς επί τρείς δεκαετίες, κάτι που δεν είχε το θάρρος να πράξει ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον. Αν το πετύχει θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ιστορία.

Μετά από τον καταιγισμό των εξελίξεων και νέων δεδομένων αναβάλλεται έως την Δευτέρα η τρίτη ψηφοφορία επί των εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Πηγή: Deutsche Welle


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019, 15:17

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει