Το αρχείο Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών


Το αρχείο Γιάννη Χρήστου, που αποτελεί έναν πλούσιο θησαυρό για μουσικολόγους ερευνητές, ερμηνευτές, μουσικούς αλλά και ερευνητές, παραχωρήθηκε από τους απογόνους του σπουδαίου συνθέτη στο Ωδείο Αθηνών.

Με την αφορμή αυτή, το Ωδείο Αθηνών διοργανώνει αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου, με παρουσίαση του αρχείου, συναυλίες και ημερίδα στις 13, 14 και 18 Οκτωβρίου 2023 (αναλυτικότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις Εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολύτιμο αρχείο του Γιάννη Χρήστου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί από το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΩΑ) του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ) και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς στόχος του ΚΕΤΩΑ είναι η ανάδειξη και η διάδοση του έργου και της σκέψης της σπάνιας αυτής μουσικής φυσιογνωμίας.

Περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 χειρόγραφες σελίδες: σημειώματα, δακτυλόγραφα, προσχέδια, ιδέες (οι περίφημες «stimulating ideas» του συνθέτη), ημερολόγια εργασίας, ιδιόχειρα λιμπρέτα, φιλοσοφικές σκέψεις, σημειώσεις για τα ανολοκλήρωτα Projects και την Ορέστεια, αλλά και για την πορεία δημιουργίας όλων των γνωστών έργων από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεσή τους.

Πάνω από 350 διαφορετικά τεκμήρια με παρτιτούρες: πλήρη scores, πάρτες, προσχέδια, διορθώσεις, τυπογραφικά δοκίμια, διαφάνειες (calque), αλλά και ένα σώμα αλληλογραφίας με 600 επιστολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιλαμβάνει επίσης, περίπου 900 δημοσιεύματα στον Τύπο (άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις κά) -τα περισσότερα των οποίων είχε συλλέξει και αρχειοθετήσει ο ίδιος ο συνθέτης- φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών από το 1950 μέχρι σήμερα, ενώ συμπληρώνεται με πτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, αφιερώματα και εκδόσεις.

Τέλος, στο αρχείο περιέχονται όλες οι μαγνητοταινίες από το προσωπικό στούντιο του συνθέτη, με υλικό από ηχογραφήσεις εκτελέσεων έργων μέχρι ηλεκτρονικούς ήχους, και από θεατρικές δοκιμές και παραστάσεις μέχρι ιδιόχειρες λούπες και συνεντεύξεις.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει