Το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020, 13:40

Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως ο λόγος για τον οποίο ο κορωνοϊός έγινε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, ενώ ανέφερε πως το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης, στους νέους 18 έως 24 ετών παρατηρήθηκε αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, όπως διευκρίνισε.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.

Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα υγείας».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι: στη Δυτική Μακεδονία 100%, στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ήπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%.

Παράλληλα ανέφερε ότι, λόγω του συναγερμού που έχει σημάνει στην επικράτεια, το υπουργείο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχώσει ΜΕΘ. «Υπάρχει ακόμα επάρκεια, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης. 

Επίσης σημείωσε ότι τα πολλά μέτρα αλλά και το lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ, όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μη φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» υπογράμμισε. 

Όσον αφορά το εμβόλιο, επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι, που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει