Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στους άνω των 60 ετώνΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 02:00

Η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να διαθέτει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, προσαρμόζοντας με τη σειρά της τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω των φόβων σε σχέση με τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος.

Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής προγραμματισμού του εμβολιασμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές “θα συνεργαστούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα ενσωματωθούν στη εν εξελίξει εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν.

Η υπηρεσία υγείας θα εξετάσει πώς θα “ανακατευθύνει αποτελεσματικά” τις δόσεις και θα “επαναπροσδιορίσει και να διευκρινίσει ακριβώς ποιος θα κάνει το εμβόλιο και πότε τις επόμενες εβδομάδες”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 750.000 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Η πανδημία έχει σκοτώσει 4.785 ανθρώπους στη χώρα.

Η δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη οδηγήσει πολλές χώρες να ορίσουν όρια ηλικίας για τη χρήση του ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρήση του.

Για παράδειγμα, το σκεύασμα χορηγείται στους άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει χορηγηθεί μαζικά, στους άνω των 65 ετών στη Σουηδία και στους άνω των 60 ετών στις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 02:00Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει