Το εμβόλιο της AstraZeneca σχετίζεται με τις θρομβώσειςΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 12:53

Επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τις σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 και μάλιστα την ώρα που επιβεβαιώνονται οι χειρότερες υποψίες για την σχέση  του σκευάσματος με την πρόκληση θρομβώσεων κυρίως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.

Μετά και την απαγόρευση τουλάχιστον προς το παρόν παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ από εργοστάσιο της Βαλτιμόρης η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει και νέο ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα μετά την ομολογία ανώτατου αξιωματούχου του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) προς την εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο σύνδεσμος θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως «Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους – κάτω των 30 ετών τουλάχιστον – ένα διαφορετικό εμβόλιο».

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 13:05

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει