Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες πνευμονικές επιπλοκές


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:06

Θάνος Ξυδόπουλος

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πνευμονίες και βλάβες στην καρδιά σε ορισμένους σοβαρά ασθενείς και ένα ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι που έχουν κάνει στο παρελθόν τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου έχουν μεγαλύτερη προστασία από ενδεχόμενες επιπλοκές.

To θέμα αναδείχθηκε όταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μπήκε σε καραντίνα καθώς ενημερώθηκε ότι ο γιατρός που της χορήγησε ένα εμβόλιο ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Το εμβόλιο που έκανε η 65άχρονη Μέρκελ ήταν για τον πνευμονιόκοκκο.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες να έχουν κάνει το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από πνευμονίες. Στις πνευμονίες έχουμε περιπτώσεις που συνυπάρχουν ιοί και βακτήρια. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε έναν ασθενή που έχει πνευμονία από πνευμονιόκοκο και από κορωνοϊό. Θεωρώ ακόμα και σήμερα ότι οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι πάνω από 65 ετών πρέπει να κάνουν το εμβόλιο». Αυτά δήλωσε στο zougla.gr o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση  στην χώρα μας, ο κ. Bασιλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πηγαίνουμε αρκετά καλά στην διαχείριση των κρουσμάτων, καθώς ξεκινήσαμε την ίδια ημέρα με την Ολλανδία με την οποία έχουμε τον ίδιο πληθυσμό. Η χώρα μας έχει 27 νεκρούς και  54 διασωληνωμένους και η Ολλανδία έχει 434 νεκρούς και 761 διασωληνωμένους. Δεν νομίζω ότι είμαστε καλύτεροι  γιατροί, ούτε έχουμε κάποιο μαγικό φάρμακο, απλά η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις της ειδικής επιστημονικής ομάδας και πήρε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί αν δεν συμμετέχουμε συμμορφούμενοι στα αυστηρά μέτρα και μένοντας στο σπίτι, θα χάσουμε ότι πετύχαμε».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:06

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει