Το ΕΣΠΑ στηρίζει ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας (RIS3), με την εξειδίκευση μέσω της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι το πιο σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2012 και που οδήγησε μέσα από μια ευρύτατη συνεργασία όλων των φορέων και δυνάμεων της Θεσσαλίας, στην έγκριση της Περιφερειακής Στρατηγικής τον Μάρτιο 2015».

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως στόχος είναι η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αλλά και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η συγκράτηση επιστημόνων και ερευνητών στη Θεσσαλία, η ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων και το άνοιγμα στις αγορές.

«Αυτό θα επέλθει με την αξιοποίηση όλων των ιδεών, όλων των πόρων της Θεσσαλίας, με συνεργασία των μερών και συμπόρευση δημόσιας διοίκησης και ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Η στρατηγική για τη Θεσσαλία ανέδειξε οκτώ τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, κλάδος μετάλλου-δομικών υλικών, δημιουργικός τουρισμός, περιβάλλον, ενέργεια, προηγμένες υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οριζόντιες δράσεις θεσμικής ενδυνάμωσης του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για την έναρξη μίας «ανοικτής διαδικασίας συλλογής και ωρίμανσης ιδεών που θα εξειδικεύσουν τις 8 Προτεραιότητές και θα διαμορφώσουν τις Ομάδες Δράσεων και το Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής. Οι «ιδέες» μέσω των Ομάδων Δράσεων που θα προκύψουν, θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα στη Θεσσαλία από το νέο ΠΕΠ, τα νέα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους της περιόδου 2014-2020.

Τονίζω, πρόσθεσε, ότι ειδικά για δράσεις υποστήριξης έρευνας και καινοτομίας, αν η ιδέα, η πρότασή, δεν υποβληθεί και επεξεργαστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκινάμε και των στόχων της Στρατηγικής, θα έχει μειωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης. Η συμμετοχή λοιπόν όλων, ερευνητικής κοινότητας και επιχειρηματικής κοινότητας, είναι μονόδρομος.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών επιπτώσεων (ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, απασχόληση, εξαγωγές) από τα 65 εκ. ευρώ που προβλέπονται για αυτούς τους τύπους δράσεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και η διεκδίκηση για τη Θεσσαλία με ανταγωνιστικούς όρους του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου από τους προϋπολογισμούς των τομεακών προγραμμάτων που για τον τομέα αγγίζουν τα 2 δις ευρώ για πέντε Περιφέρειες του ίδιου στόχου με τη Θεσσαλία.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα χρειάζεται να συνεργαστούμε αποτελεσματικά.

Η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο σχεδιασμό των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Θέτει τον επιχειρηματικό τομέα ως το βασικό πυλώνα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και καλεί τον ερευνητικό τομέα και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να τον υποστηρίξουν στην προσπάθειά του.

Καλώ σήμερα τις επιχειρήσεις, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, τις αναπτυξιακές εταιρείες και τους ιδιώτες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, να μας μιλήσουν για τις ιδέες τους, να τις ωριμάσουν με δημόσια συζήτηση για να μπορέσουμε να τις υποστηρίξουμε να γίνουν πράξη» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι διαθέσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής προτάσεων στο URL ris3.thessaly.gov.gr προς εξειδίκευση των οκτώ προτεραιοτήτων της Στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης. Επίσης, για την καλύτερη ενημέρωση λειτουργούν ήδη σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: www.facebook.com/RIS3-Thessaly και https://twitter.com/ris3thessaly.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί μία σειρά ημερίδων επιχειρηματικής ανακάλυψης στις τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων ως εξής: (Ώρα έναρξης στις 3 το μεσημέρι)

Στα Τρίκαλα την Πέμπτη 19/11 στο ξενοδοχείο ANANTI με αντικείμενα το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τον δημιουργικό τουρισμό.

Στην Καρδίτσα στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ την Παρασκευή 20/11 με ακτικείμενα την αλυσίδα αξίας ξύλου / επίπλου, την ενέργεια και το περιβάλλον με έμφαση στη βιομάζα.

Στο Βόλο την Τετάρτη 25/11 στο ξενοδοχείο
Domotel Xenia με αντικείμενο το μέταλλο και τα Δομικά Υλικά, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τον δημιουργικός Τουρισμός.

Στη Λάρισα την Πέμπτη 26/11 στο ξενοδοχείο Divani Palace με αντικείμενα το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και τις προηγμένες υπηρεσίες υγείας – αποκατάσταση.

Αναφερόμενος στη στόχευση των παραπάνω ημερίδων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι «σ’ αυτές θα συνθέσουμε και θα εμπλουτίσουμε τις ιδέες που θα μας προτείνετε, θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε ποιές δημιουργούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις ώστε να κατανείμουμε κατάλληλα τους προϋπολογισμούς των δράσεών μας και να βρούμε με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθούν καλύτερα».

Ο κ. Αγοραστός κάλεσε επίσης «όλους τους φορείς της έρευνας και της επιχειρηματικότητας να ενισχύσουν την παρουσία τους στις υφιστάμενες Θεματικές Ομάδες Εργασίας που αποτελούν πλέον τη βάση για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των παρεμβάσεών μας».

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας και μέσω του Αυτόνομου Γραφείου RIS που συστάθηκε και λειτουργεί, είναι εδώ για στήριξη και συνεργασία με τον κάθε έναν. Τέλος του έτους, ευελπιστούμε για τα καλύτερα αποτελέσματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει