Το Ιράκ υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά εμβολίων από τις Pfizer και BioNTechΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

Το Ιράκ υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για να παραλάβει στις αρχές της επόμενης χρονιάς 1,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 40 εκατ. κατοίκων είναι από τις πλέον πληγείσες στη Μέση Ανατολή με πάνω από 580.000 μολύνσεις, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σαφώς μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες βράδυ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σεΐφ αλ-Μπαντρ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράκ «υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Pfizer (…) για το εμβόλιό της που θα φτάσει σε πολλές φάσεις» στις αρχές του 2021. Διευκρίνισε ότι το στρατιωτικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Τα 1,5 εκατ. δόσεις θα χρησιμεύσει για τον εμβολιασμό 750.000 Ιρακινών, καθώς απαιτούνται δύο δόσεις ανά άτομο.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαράμ Σαλέχ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει το εμβόλιο να είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Αξιωματούχοι της Δύσης δήλωσαν πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ουάσινγκτον πίεζε τη Βαγδάτη να επιλέξει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Το εμβόλιο αυτό διατηρείται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου και απαιτούνται ειδικοί ψύκτες. Ωστόσο το Ιράκ είναι από τις πιο ζεστές χώρες του κόσμου και έχει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά… επιλύονται» δήλωσε ο Μπαντρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι σε συζητήσεις με τον μηχανισμό Covax, για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις πιο φτωχές χώρες, προκειμένου να λάβει παραπάνω δόσεις.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020, 16:14Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει