«Το κράτος θα καλύπτει το 10% των δαπανών αγοράς τροφίμων για 6 μήνες»
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, 21:03

Από το Fuel Pass στο Food Pass… Ένα νέο μέτρο στήριξης των ευπαθών οικονομικά πολιτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι από τον Φεβρουάριου του 2023 η κυβέρνηση θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων των καταναλωτών τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις  που εμπορεύονται τρόφιμα, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία κ.α.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται επιπλέον κατά 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως αυτή του fuel pass, με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του συνολικού ύψους της.

Επισήμανε, επίσης, ότι η περίμετρός του μέτρου αφορά εισοδήματα μέχρι 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι από τη νέα πρωτοβουλία θα ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μέτρο καλύπτει μέχρι το 85% των νοικοκυριών, ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες, ενώ έκανε λόγο για εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το Food Pass: 

«Επιτρέψτε μου να προχωρήσω στην ανακοίνωση μίας νέας πρωτοβουλίας η οποία θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, ενσωματώνοντας την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Έχει ευρύ φάσμα, αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο που κυρίως χτυπά η ακρίβεια, αυτό της κατανάλωσης και δηλώνει την επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τον πολίτη, επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί βασικά από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων. 

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, λοιπόν, και για έξι (6) μήνες, η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων! Φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια, τοποθετήθηκε αναλυτικότερα για τη νέα αυτή παροχή, λέγοντας: 

«Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass. Με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της.

Ενώ η περίμετρός του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη.

Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί. Για την ώρα, θα σημειώσω μόνον ότι καλύπτει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Ανακουφίζοντας 8.400.000 πολίτες.

Με εξαμηνιαίες ενισχύσεις, που σωρευτικά θα φτάνουν έως και τα 600 ευρώ για μία πολύτεκνη οικογένεια. Και με δημοσιονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια. Είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο διυλιστήρια».

 

 

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει