Το νέο χρέος να μην προκαλέσει περικοπές μισθών και συντάξεων

Τη θέση ότι το νέο χρέος που προκαλεί η πανδημία να μην βαρύνει τους προϋπολογισμούς των κρατών μας, καθώς αυτό θα φέρει κούρεμα μισθών και συντάξεων, νέους φόρους – δηλαδή επανάληψη της γνωστής στο λαό μας, από το 2010, μνημονιακής λαίλαπας θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκφράζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης με σημερινή βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «οι πολίτες δεν θα ξεγελαστούν από το ευχάριστο περιτύλιγμα με το οποίο θα ντύσετε την αποκρουστική απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θα φέρει η συνθηκολόγησή σας. Από αύριο το ΜέΡΑ25 θα αναλύει διεξοδικά το κόστος της νέας, αποψινής, σας συνθηκολόγησης».

Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, «καθώς την 9η Απριλίου το Eurogroup έδωσε την χαριστική βολή στην κοινή, ευρωπαϊκή λύση (στο ευρωομόλογο), σήμερα, το ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής θα είναι άλλο: Πως θα προσποιηθούν ότι δρομολογούν την κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της Νέας Μεγάλης Ύφεσης που οι ίδιοι απέρριψαν!».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, «η κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην οποία, δήθεν, θα καταλήξουν απόψε προδιαγράφεται ως ο εξής εμπαιγμός»:

«Θα ανακοινώσουν την ίδρυση Μεγάλου Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανάκαμψη από την Πανδημία και θα αναφέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς. Επί της ουσίας, όμως, τα υπερχρεωμένα κράτη μας θα εγγυηθούν δάνεια που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τα επιστρέψει στα κράτη μας ως… δάνεια. (Δηλαδή, με απλό μεσάζοντα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβαρυνθούν με νέο χρέος τα κράτη που δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο χρέος!)»

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης, «το Βερολίνο μας υποχρεώνει σε νέα, αβάστακτα εθνικά χρέη που εγγυώνται νέες λιτότητες. Απλά, για να μπορούν οι λιλιπούτιοι ηγέτες μας (Μακρόν, Μητσοτάκης, Κόντε, Σάντεζ και σία) να μιλήσουν απόψε το βράδυ για… κοινή, ευρωπαϊκή λύση, τους επιτρέπουν τα νέα εθνικά χρέη να τα περάσουν μέσω Βρυξελλών πριν καταλήξουν στους δικούς μας πάλι ώμους!».

«Η απόφασή σας να μην προβάλετε βέτο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο το λαό μας όσο και ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει