Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την απομόνωση της Ρωσίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε εκτενή του συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, με αφορμή την επικείμενη 70η επέτειο από την ίδρυση της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναφέρεται εκτενώς στις σχέσεις Ρωσίας –ΝΑΤΟ, και στους λόγους που το ανάγκασαν να αναστείλει την συνεργασία του με τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι βασικός λόγος ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί την απομόνωση της Ρωσίας, έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών ή ένα νέο «ψυχρό» πόλεμο, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Παράλληλα αναφέρεται στα ζητήματα διεύρυνσης της συμμαχίας, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την Συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), αλλά και στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμμαχία.

Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις σχέσεις ΝΑΤΟ–Ρωσίας, λέει ότι «για διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών το ΝΑΤΟ εργαζόταν σταθερά για την δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με την Ρωσία, αλλά τον Μάρτιο του 2014, η συμμαχία ανέστειλε πρακτικά την συνεργασία αυτή εξαιτίας προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που έγινε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της νομοθεσίας».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισημαίνει ότι η συμμαχία «επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία, αλλά για να γίνει αυτό εφικτό, η Ρωσία θα πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας» και δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την Κριμαία. Στο συνεχιζόμενο πάγωμα των σχέσεων συνέβαλε πρόσφατα, όπως λέει ο Γιένς Στολτενμπεργκ και «η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στον πορθμό του Κερτς».

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ ανησυχεί σοβαρά σε σχέση με τη συμπεριφορά της Ρωσίας, για τις παραβιάσεις εκ μέρους της, της Συμφωνίας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), για την υποστήριξη που παρέχει στο καθεστώς της Συρίας, για τις κυβερνοεπιθέσεις και την προπαγάνδα καθώς και για το ότι έκανε χρήση νευροπαραλυτικής ουσίας στην Βρετανία.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, διευκρινίζει πάντως ότι «το ΝΑΤΟ δεν θέλει να απομονώσει την Ρωσία. Δεν θέλουμε ένα νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών ή ένα νέο ψυχρό πόλεμο», καθιστώντας σαφές, ότι για να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία, θα πρέπει η Μόσχα να σέβεται το διεθνές δίκαιο, όπως και ότι το ΝΑΤΟ θα ακολουθεί πολιτική διπλής κατεύθυνσης που συνίσταται στην ισχυρή άμυνα και στον ουσιαστικό διάλογο.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για τον αν το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αυξήσει την σφαίρα επιρροής του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει στην πεπαλαιωμένη αντίληψη περί «σφαιρών επιρροής», επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ απαρτίζεται από δημοκρατικά κράτη που το καθένα πήρε ανεξάρτητα την απόφαση να ενταχθεί στην συμμαχία. Ω πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης, αναφέρει την απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, όπως λέει, «μόλις οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επικυρώσουν την συμφωνία ένταξης της, η χώρα αυτή θα γίνει το 30ο μέλος της συμμαχίας»

 

Πηγή: Interfax

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει