Το πείραμα της Βαρκελώνης για τη μεταδοτικότητα του Covid-19


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:17

Χαρμόσυνα είναι τα νέα που έρχονται από την Ισπανία και αφορούν στη μετάδοση του κορωνοϊού ανάμεσα στα παιδιά μέχρι 17 ετών, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της επιστημονικής κοινότητας, η μετάδοση της ασθένειας είναι έως και έξι φορές χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό των ενηλίκων.

Πρόκειται για εξαιρετικά νέα, καθώς αυτό το διάστημα ανοίγουν οι σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να εξαφανίζεται ο κίνδυνος για τα παιδιά, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή τη μάσκα, τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών, το σχολικό περιβάλλον μοιάζει το πιο ασφαλές σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον εκτός του σπιτιού μας.

Η μελέτη που έγινε στην Ισπανία διαπίστωσε ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών είχαν τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης με τα παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι έφηβοι «έπρεπε να ελεγχθούν» για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αλλά οι ερευνητές στο παιδικό νοσοκομείο Sant Joan Déu στη Βαρκελώνη ισχυρίζονταν ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν την ίδια αναπαραγωγική βαθμολογία.

Όπως μεταδίδει το Athina984.gr, τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για πέντε βδομάδες σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην περιοχή της Βαρκελώνης.

Η ομάδα παρακολούθησε 1.900 άτομα στα 22 θερινά σχολεία, τα οποία αποτελούσαν κυρίως παιδιά. Ο Juanjo García, επικεφαλής της Παιδιατρικής στο νοσοκομείο, δήλωσε στους The Times ότι κάθε εβδομάδα μια ομάδα προσωπικού του νοσοκομείου ταξίδευε και έπαιρνε δείγματα για δοκιμή PCR.

Από τα 1.900 άτομα που παρακολουθήθηκαν, η ομάδα βρήκε 39 κρούσματα του ιού, 30 από τα οποία ήταν παιδιά. Ο επικεφαλής ερευνητής Iolanda Jordan είπε ότι τα παιδιά είχαν 253 επαφές στις αντίστοιχες ομάδες τους.

«Μόνο 12 νέες μολύνσεις εμφανίστηκαν, δηλαδή ποσοστό μόλυνσης 4,7% και ποσοστό αναπαραγωγής R 0,3. Είναι χαμηλό R, έξι φορές χαμηλότερο από το R που βρήκαμε στον γενικό πληθυσμό, που κυμαινόταν μεταξύ 1,7 και 2» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων οι περισσότερες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν έξω και τα παιδιά τέθηκαν σε ομάδες των δέκα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων. Ο δρ Jordan είπε ότι η χρήση συγκεκριμένων ομάδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διευκόλυνσης της ανίχνευσης και του περιορισμού της μετάδοσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα τα παιδιά -και οι μεγαλύτεροι- θα πρέπει να συναναστρέφονται μία συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ώστε να ελαχιστοποιούν -διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική τους ζωή σε ένα αρεστό επίπεδο- τις πιθανότητες μόλυνσης και μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση, τα «όπλα» που διαθέτουμε είναι ελάχιστα και στηρίζονται εν πολλοίς στην υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μαζί, αλλά και καθενός ξεχωριστά.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει