Το Πεκίνο είπε «όχι» στον ΤριντόΗ Κίνα επέλεξε να αγνοήσει στις αρχές της χρονιάς το αίτημα του πρωθυπουργού του Καναδά να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο κρατών με σκοπό να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας, αποκάλυψαν χθες Τετάρτη κύκλοι προσκείμενοι στον Τζάστιν Τριντό.

Ο ηγέτης των Καναδών φιλελευθέρων ζήτησε τον Ιανουάριο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, για να του «ζητήσει προσωπικά» να παρέμβει για να αποφυλακιστούν δύο Καναδοί που συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην διπλωμάτη, διευκρίνισε μια εκπρόσωπός του, η Σαντάλ Γκανιόν.

Ο Τριντό ήθελε επίσης να προτρέψει τις κινεζικές αρχές να δείξουν επιείκεια στις υποθέσεις δύο άλλων Καναδών, οι οποίοι καταδικάστηκαν φέτος σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού. «Κάναμε παράλληλα έκκληση για επιείκεια σε ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους», συμπλήρωσε.

Η αποκάλυψη την ώρα που πολλοί απαιτούν από τον Τριντό να αυξήσει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να αφεθούν ελεύθεροι ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ, που έχουν «φυλακιστεί αυθαίρετα», σύμφωνα με την Οτάβα.

Οι δυο τους τέθηκαν υπό κράτηση έπειτα από τη σύλληψη, την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών, που αξιώνουν να εκδοθεί.

Η Κίνα αναφέρει πως υπάρχουν υποψίες ότι ο Κόβριγκ, ο οποίος όταν συνελήφθη εργαζόταν για το ινστιτούτο μελετών International Crisis Group, επιδιδόταν σε κατασκοπεία. Ο Σπέιβορ φέρεται να παρέδωσε παράνομα στον Κόβριγκ κινεζικά κρατικά μυστικά.

Ο Τριντό αντιτείνει ότι οι δυο υπήκοοι της χώρας του είναι «κρατούμενοι για πολιτικούς λόγους».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 07:34

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει