Το προσφυγικό δεν λύνεται με κράτη φρούριαΝα επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που επιθυμούν τείχη και όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη τα αίτιά του, στις ρίζες τους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συμφωνήθηκε πλήρως η επιτάχυνση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, γεγονός που, όπως ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.

Ταυτόχρονα, εξετάστηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και εξευρωπαϊσμού της διαδικασίας ασύλου, ώστε οι χώρες υποδοχής να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για δίκαιη αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» τη λογική των τειχών, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της», υπογράμμισε.


Πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων πρότεινε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Ο μηχανισμός θα διανέμει τη βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση έγινε πλήρως αποδεκτή» συμπλήρωσε.

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της», δήλωσε.

Εστιάζοντας στο Brexit, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες. «Πρέπει να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα για την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πολίτες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας».

 Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει