Το σκάφος διάσωσης μεταναστών Ocean Viking αναχώρησε για την κεντρική Μεσόγειο
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 12:50

Το Ocean Viking, το σκάφος της ΜΚΟ SOS Méditerranée, που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα, αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι της Μασσαλίας για την κεντρική Μεσόγειο, όπου πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες διάπλου των υποψήφιων μεταναστών, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση στο Twitter.

«Τις επόμενες ημέρες, τα 22 μέλη του πληρώματος διάσωσης και η ιατρική ομάδα του @SOSMedInl θα εξασκηθούν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα» ανέφερε σήμερα σε ένα tweet η SOS Méditerranée.

«Αναχωρούμε και πάλι πολύ αποφασισμένοι όμως γνωρίζοντας πως το υγειονομικό και πολιτικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο» είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου η Σοφί Μπο, διευθύντρια της SOS Méditerranée στη Γαλλία, ευρισκόμενη πάνω στο σκάφος.

Το 2020 ήταν μια κακή χρονιά για την οργάνωση, το σκάφος της οποίας είχε αποκλειστεί επί πέντε μήνες στην Ιταλία, εν μέσω αύξησης των προσπαθειών διάπλου της κεντρικής Μεσογείου.

Προερχόμενοι από διάφορες χώρες, οι υποψήφιοι μετανάστες αναχωρούν κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη για να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, οι ακτές της οποίας είναι οι πιο κοντινές.

Οι ιταλικές αρχές επέβαλαν «κοστοβόρες», όπως τις αποκάλεσε η ΜΚΟ, εργασίες προκειμένου το σκάφος να συνάδει με τις προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων την προσθήκη διασωστικών λέμβων και επιπλέον σωσιβίων.

Συνολικά τουλάχιστον 1.200 μετανάστες πνίγηκαν το 2020 στη Μεσόγειο, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων σε αυτή την κεντρική διαδρομή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η SOS Méditerranée ανακοίνωσε ότι έχει διασώσει περισσότερους από 31.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της το 2016.

Mε πληροφορίες από AFP, AΠΕ-ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει