Το ΣΤΕ ξεμπλοκάρει την επένδυση στο ΕλληνικόΜε τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί πλέον να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό καθώς το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εξασφάλισε την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την οποία εγκρίθηκε η νομιμότητά του προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τμ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ  με δύο αποφάσεις της απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που προβάλλονταν κατά της επένδυσης στις αιτήσεις ακύρωσης  που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού αλλά και νομικά πρόσωπα για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων  τους έξι ουρανοξύστες, ειδικής  αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται  αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ,ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις, έκριναν πως ο αριθμός των έξι ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελούν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων υπογραμμίζοντας παράλληλα  ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Την ίδια ώρα, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως  καμία από τις νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο  δεν εντάσσει στην αρμοδιότητα  της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Συνεπώς, κατέληξαν κατά πλειοψηφία, «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ».

Επιπλέον  οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν πως με το Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ενώ απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι  το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές, με 10 δικαστές να καταγράφουν μειοψηφία ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.  

Υπενθυμίζεται ότι τα  έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού ύψους 6 δις. ευρώ θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019, 17:31

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει