Το «Σύστημα Παντσέρι» στις Βρυξέλες λειτουργούσε από το 2018
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:14

Όλα άρχισαν το 2018 κατά την εφημερίδα «Le Soir» του Βελγίου όταν ο Αντόνιο Παντσέρι  ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ ήταν o Αλί μπεν Σαμίκ Αλ Μαρρί, ο οποίος αργότερα, πολύ αργότερα, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εργασίας του Εμιράτου. Ήταν δηλαδή ο καθ’ ύλην αρμόδιος και πολιτικά υπεύθυνος, άμεσα μάλιστα, της πολιτικής του Εμιράτου έναντι των ξένων εργατών που δούλεψαν για τα έργα υποδομής που αφορούσαν το Μουντιάλ. Όταν μιλάμε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, απάνθρωπη εργοδοτική συμπεριφορά κλπ, δείχνουμε με το δάκτυλο τον συγκεκριμένο κρατικό αξιωματούχο του Κατάρ.

Με αυτόν τον άνθρωπό ο Ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι συνήψε σχέσεις «αμοιβαίας κατανόησης» τουτέστιν ανέπτυξαν στο έπακρο το σύστημα lobbying  το οποίο με την σειρά του οικοδόμησε ένα δίκτυο το οποίο επεκτάθηκε και στην άλλη εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο διαφθοράς χώρα, το Μαρόκο.

Ανακρινόμενος ο σύντροφος της Εύας Καϊλή (πάντα κατά την Le Soir) παραδέχτηκε μεν πώς η ευρωβουλευτής γνώριζε τα περί ποσότητας χρημάτων σε ρευστό που ήταν κρυμμένη στο σπίτι αφού έμεναν μαζί αλλά επισήμανε με εμμονή πώς δεν εμπλεκόταν στο δίκτυο Παντσέρι.

Την ίδια ώρα η ιταλική «La Repubblica»  αποκαλύπτει πώς την ημέρα της εφόδου της Αστυνομίας και μετά την σύλληψη του συντρόφου της η Εύα Καϊλή ψάχνοντας τα πράγματα του Τζόρτζι, βρήκε τα χρήματα στη βαλίτσα, πρόσθεσε και ένα μπιμπερό για το μωρό προφανώς και κάλεσε τον πατέρα της να μεταφέρει τον μικρό θησαυρό των 600.000 ευρώ με το μπιμπερό σε ασφαλές μέρος. Ήξερε λοιπόν (εκ των υστέρων παραδέχεται η ίδια) την ύπαρξη των χρημάτων αλλά δεν ήξερε τα του δικτύου, επιμένει η Καϊλή και επιβεβαιώνει ο σύντροφός της. Πρόκειται για ισχυρισμούς που πρέπει να αποδειχθούν βεβαίως και προφανώς οι ανακριτές δεν έχουν πεισθεί για του λόγου το αληθές.

La Repubblica: Νέα δημοσιεύματα που «καίνε» την Καϊλή – «Μπαμπά, πάρε τη βαλίτσα και το μπιμπερό»

Σε ότι αφορά τις δύο εφημερίδες, τη βελγική Le Soir και την ιταλική La Repubblica, αμφότερες φέρνουν νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το σκάνδαλο «Qatargate» και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ενώ περιγράφουν αναλυτικά πώς λειτουργούσε το κύκλωμα. 

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» αναφέρει η La Repubblica, ότι είπε η Εύα Καϊλή στους αστυνομικούς κατά την ανάκριση μετά τη σύλληψη της, επισημαίνοντας παράλληλα πως βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για τον Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής περιέγραψε σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα τα τηλεφωνήματα που έκανε: «Στην αρχή προσπάθησα να καλέσω τον Παντσέρι αλλά δεν τον βρήκα οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρένα. Δεν γνώριζαν γιατί δεν απαντούσε ο Παντσέρι. Άνοιξα τη βαλίτσα, άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ήξερα ότι (σ.σ. ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι και πιθανόν για το σημερινό αφεντικό του, τον Αντρέα Κοτζολίνο».

Η βαλίτσα λοιπόν ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαιώνει η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε ακόμη μία τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτή που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι) για τα ακίνητα». Μάλιστα, το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα. Το δάνειο είναι στο όνομα της ευρωβουλευτού, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και τις κατασκευές, ενώ τα μετρητά «ήταν η εισφορά του συντρόφου της». «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του».

Η Le Soir για το Qatargate: Το σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας -Τζόρτζι: «Η Εύα γνώριζε για τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου»

«To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» είναι ο τίτλος νέου άρθρου της βελγικής εφημερίδας Le Soir σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί, σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόρτζι, προσθέτει το δημοσίευμα, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία “ξεκίνησε μετά το 2019”, “υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ”, αναφέρει λεπτομερώς αυτός που συχνά αποκαλείται “φίλος του Μαρόκου” στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα θα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η «Le Soir».

«Lobbying, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν.  Όσον αφορά την αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά». Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι -η Soir- δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

Όσον αφορά την κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με τη «Le Soir». Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…»

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι, ίσως, αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη «Le Soir» ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει