Το τέλος της πανδημίας στη χώρα κήρυξε ο πρωθυπουργός Μάρκοβιτς


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, 20:00

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κήρυξε σήμερα το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα – μια κίνηση ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της χώρας της Αδριατικής, που έρχεται 69 μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού και μετά από 20 μέρες χωρίς καμία νέα μόλυνση.

Το Μαυροβούνιο έχει καταγράψει 324 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και εννέα θανάτους.

«Η μάχη εναντίον ενός τέτοιου βάναυσου ιού έχει κερδηθεί και το Μαυροβούνιο γίνεται πλέον η πρώτη χώρα χωρίς κορνοϊό στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνάντηση με τον φορέα, επιφορτισμένο με την καταπολέμηση της νόσου.

Ο Μάρκοβιτς ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου βγάζοντας τη μάσκα προσώπου του.

Στις αρχές Μαρτίου, η βαλκανική χώρα των 620.000 κατοίκων, που εξαρτάται από έσοδα από τον τουρισμό, έκλεισε σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια, σχολεία και απαγόρευσε δημόσιες συναθροίσεις και υπαίθριες δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι περιορισμοί ξεκίνησαν σταδιακά να χαλαρώνουν από τις 30 Μαρτίου. Ο Μάρκοβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο θα ανοίξει τα σύνορά του σε ταξιδιώτες από χώρες που αναφέρουν όχι πάνω από 25 κρούσματα μόλυνσης ανά 100.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένων της Κροατίας, της Αλβανίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές δημοσίευσαν επίσης τους καταλόγους με τα ονόματα και τις διευθύνσεις ατόμων που έθεσαν τον εαυτό τους σε απομόνωση, γεγονός που προκάλεσε κριτική από οργανώσεις δικαιωμάτων και κράτησε έναν ολόκληρο δήμο σε lockdown επί εβδομάδες.

Οι αρχές επέβαλαν επίσης πρόστιμα ή απήγγειλαν κατηγορίες σε εκατοντάδες άτομα για μη τήρηση των περιορισμών των υγειονομικών μέτρων.

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, 20:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει