Το Τατζικιστάν διεξάγει μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν μέσω συγκρούσεων νότια των συνόρων τουΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, 12:37

Το Τατζικιστάν διεξάγει σήμερα, Πέμπτη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία του, με εμπλοκή ολόκληρου του στρατού της κεντροασιατικής αυτής χώρας και ο πρόεδρός του Εμομάλι Ραχμόν συνιστά επαγρύπνηση εν μέσω των μαχών που γίνονται νότια των συνόρων του στο Αφγανιστάν.

Η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, υποκινούμενη από τις μάχες στις επαρχίες του, καθώς οι υπό τις ΗΠΑ ξένες δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από τη χώρα και οι Ταλιμπάν εξαπολύουν μεγάλες επιθέσεις, καταλαμβάνοντας περιοχές και μεθοριακά περάσματα.

Το Τατζικιστάν κινητοποίησε 130.000 εφέδρους επιπλέον των 100.000 μόνιμων στρατιωτικών του για τη σημερινή τρίωρη άσκηση, διευκρίνισε ο Ραχμόν, μιλώντας σε στρατιωτική παρέλαση.

«Λόγω της ασταθούς κατάστασης στην περιοχή υπενθυμίζω για άλλη μια φορά στον λαό του Τατζικιστάν ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, που έχουν επιτευχθεί με υψηλό τίμημα» δήλωσε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Ραχμόν πρόσθεσε ότι 20.000 έφεδροι έχουν σταλεί για να ενισχύσουν τα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί του αφγανικού στρατού διέσχισαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο Τατζικιστάν αυτόν τον μήνα έπειτα από επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν. Το Τατζικιστάν τούς έστειλε αργότερα πίσω στο Αφγανιστάν, καθώς η κυβέρνηση της Καμπούλ οργάνωσε ειδικές πτήσεις για την επιστροφή των στρατιωτών της.

Η Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, προγραμματίζει τη διεξαγωγή εκεί κοινών γυμνασίων με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με το Αφγανιστάν, τον ερχόμενο μήνα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021, 12:40Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει