Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συγκρότησε ειδική δύναμη για την προστασία των μνημείων


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 02:04

Μια ειδική δύναμη για την προστασία των ιστορικών μνημείων: το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συγκρότηση αυτού του σώματος, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πολλά αγάλματα μπήκαν στον στόχαστρο διαδηλωτών που τα θεώρησαν ρατσιστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να συγκροτηθούν «μονάδες ταχείας ανάπτυξης» σε όλη τη χώρα για να προστατευθούν τα μνημεία και τα αγάλματα, ενόψει και της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου.

Πρόσφατα, πολλά αγάλματα καλύφθηκαν από γκράφιτι, κάποια βανδαλίστηκαν ή γκρεμίστηκαν στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα. Στις περισσότερες περιπτώσεις στόχος έγιναν τα αγάλματα των στρατηγών της Συνομοσπονδίας, όμως κάποιοι διαδηλωτές θέλουν να ξηλώσουν επίσης τα αγάλματα των προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον, αφού και οι δύο ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων.

Άλλοι διαδηλωτές επιχείρησαν να γκρεμίσουν ένα άγαλμα του πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον, απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξορισμένος από αυτές τις ενέργειες, ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνεται όποιος καταστρέφει μνημεία. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «ανταποκρίνεται στην έκκληση του προέδρου να χρησιμοποιηθούν οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα για την προστασία των ιστορικών μνημείων μας», εξήγησε ο Γουλφ. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν οι ταραξίες και οι βίαιοι αναρχικοί επιδιώκουν όχι μόνο να βανδαλίσουν και να καταστρέψουν τα σύμβολα του έθνους μας αλλά και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και να προκαλέσουν χάος στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η νέα δύναμη θα αναλάβει τον συντονισμό των αστυνομικών και θα παρέχει πληροφορίες για την προστασία των μνημείων.

Το πρωί της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ το πρόσφατο διάταγμά του για την προστασία των αγαλμάτων και ότι η καταστροφή ομοσπονδιακής περιουσίας τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 02:04

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει