Το όνομα «Μακεδονικός» στα προϊόντα υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Χρειάσθηκε, προχθεσινή, γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Χαν, προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, για να πληροφορηθούν επισήμως οι ενδιαφερόμενοι σε Ελλάδα και Σκόπια, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ουδόλως κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονικός» στα ελληνικά προϊόντα.

Παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Επίτροπος δηλώνει με σαφήνεια ότι Ελλάδα και Σκόπια έχουν ήδη συμφωνήσει, να ξεκινήσουν έναν διάλογο (sic), μεταξύ Eλλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών, προκειμένου να επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Όπως δε αποκαλύπτει ο Επίτροπος Χαν, μέχρι το τέλος του 2019, θα συγκροτηθεί Επιτροπή Ειδικών από Ελλάδα και Σκόπια που θα πρέπει να ολοκληρώσει την εργασία της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στην από 2 Απριλίου 2019, ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

 

 

 «Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα από τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκχώρησε στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση και τα φημισμένα και δυναμικά προϊόντα της χώρας μου που έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά με την εμπορική επωνυμία «Μακεδονικός».

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση Pro Wein, στο Ντίσελντορφ, τα Σκόπια συμμετείχαν υπό την «ομπρέλα» του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia», με στόχο την προώθηση και αναγνώριση της εμπορικής ονομασίας (brand name) «Οίνος Μακεδονία», δημιουργώντας ασφαλώς σύγχυση και επιχειρώντας να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό.»

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 9.7.2019

Η συμφωνία των Πρεσπώνπροβλέπει τα εξής: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα επιτύχουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

 

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων διατάξεων, θα δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο Κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») με την κατάλληλη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών ετών. Τίποτα στο Άρθρο 1 (3) (θ) δεν θα επηρεάσει την παρούσα εμπορική χρήση μέχρις ότου εξευρεθεί αμοιβαία συμφωνία όπως προβλέπεται σε αυτήν την παράγραφο».

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει