Το zougla.gr με τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού στον Σαρωνικό


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 08:15

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Ναυτική άσκηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στον Αργοσαρωνικό, με τη συμμετοχή 4 πλοίων: των πλοίων γενικής υποστήριξης «Άτλας» και «Ηρακλής», της φρεγάτας Αιγαίο και της πυραυλάκατου «Ρίτσος».

Το zougla.gr βρίσκεται στον «Άτλαντα» και σας μεταδίδει όλες τις εξελίξεις , τα σενάρια και εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση !

Κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων των δύο νέων Πλοίων Γενικής Υποστήριξης (Ατλας και Ηρακλης) τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στη δύναμη του ελληνικού Στόλου.

Δείτε video από τον απόπλου του ΑΤΛΑΝΤΑ 

 

Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ Ι» (Α471) ναυπηγήθηκε το 1999 για εκτέλεση αποστολών ρυμουλκού, υποστήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων πλατφορμών αντλήσεως πετρελαίου, ακόμη και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλώ, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση άνω των 200 ναυαγών. To “ΑΤΛΑΣ Ι” μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων με ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών και περιστατικών θαλασσίας ρύπανσης.

Η μεγάλη σπουδαιότητα του “ΑΤΛΑΣ Ι” εντοπίζεται στο ότι μπορεί να αναλάβει και ρόλο πλατφόρμας διασώσεως υποβρυχίων, κάτι σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων. Για το ζήτημα της διάσωσης – απεγκλωβισμού ενός πληρώματος υποβρυχίου το οποίο έχει επικαθήσει στον βυθό και δεν έχει κατακλιστεί πλήρως με νερό, έχουν αναπτυχθεί ικανά διασωστικά συστήματα, η εξέλιξη των οποίων ακολουθεί τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες επιχειρήσεων σε μεγάλα βάθη. 

Από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών, το “ΑΤΛΑΣ Ι” έχει μήκος 70,4 μ., πλάτος 16 μ., βύθισμα 8 μ. και εκτόπισμα 3.010 τόννων. Διαθέτει κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων συνολικής επιφανείας 580 τ.μ. (διαστάσεων 44,3 x 13,1 μ.), μπορεί να μεταφέρει στο κατάστρωμα φορτίο βάρους 655 τόννων, διαθέτει γερανό HMC 1301 LK35-15 μήκους 15 μ. και δυνατότητας ανύψωσης 3,5 τόννων και δεξαμενές  διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6.000 κ.μ.

To ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ

Το πλοίο έχει μήκος 85m, εκτόπισμα 4.500t και έχει ναυπηγηθεί το 2002. Έχει μέγιστη ταχύτητα 15kn και μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600t.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, 08:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει