Τραμπ: «Ξαναχτίστε και ανοίξτε τις φυλακές του Αλκατράζ»
Αποφασισμένος να ανοίξει και πάλι τις φυλακές του Αλκατράζ, για να φυλακίζονται εκεί βίαιοι και επικίνδυνοι εγκληματίες που μαστίζουν εδώ και καιρό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις ΗΠΑ, είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον ξεκαθαρίζει με ανάρτηση του στο Truth Social, με την οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δίνει εντολή στο Γραφείο Φυλακών, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και την Εσωτερική Ασφάλεια, να ανοίξουν ξανά ένα ουσιαστικά διευρυμένο και ανακατασκευασμένο Αλκατράζ, για να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους παραβάτες της Αμερικής.
Δείτε τι αναφέρει στην ανάρτηση του στο Truth Social
«ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΑΛΚΑΤΡΑΖ! Για πάρα πολύ καιρό, η Αμερική μαστίζεται από μοχθηρούς, βίαιους και επαναλαμβανόμενους εγκληματίες, τα κατακάθια της κοινωνίας, που ποτέ δεν θα συνεισφέρουν τίποτα άλλο εκτός από τη Μιζέρια και τα Βάσανα. Όταν ήμασταν ένα πιο σοβαρό Έθνος, στο παρελθόν, δεν διστάζαμε να κλειδώσουμε τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και να τους κρατήσουμε μακριά από οποιονδήποτε μπορούσαν να βλάψουν. Αυτός είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι είναι. Δεν θα ανεχόμαστε πλέον αυτούς τους κατά συρροή παραβάτες που σκορπούν βρωμιά, αιματοχυσία και χάος στους δρόμους μας. Γι’ αυτό, σήμερα, δίνω εντολή στο Γραφείο Φυλακών, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και την Εσωτερική Ασφάλεια, να ανοίξουν ξανά ένα ουσιαστικά διευρυμένο και ανακατασκευασμένο ΑΛΚΑΤΡΑΖ, για να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους παραβάτες της Αμερικής. Δεν θα είμαστε πλέον όμηροι εγκληματιών, κακοποιών και δικαστών που φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και μας επιτρέπουν να απομακρύνουμε εγκληματίες που ήρθαν στη χώρα μας παράνομα. Η επαναλειτουργία του ΑΛΚΑΤΡΑΖ θα χρησιμεύσει ως σύμβολο του Νόμου, της Τάξης και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Θα κάνουμε την ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!»
REBUILD, AND OPEN ALCATRAZ! For too long, America has been plagued by vicious, violent, and repeat Criminal Offenders, the dregs of society, who will never contribute anything other than Misery and Suffering. When we were a more serious Nation, in times past, we did not hesitate…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) May 4, 2025
Η ιστορία του των φυλακών του Αλκατράζ
Στις 11 Αυγούστου του 1934 οδηγήθηκαν οι πρώτοι κατάδικοι πάνω στον επονομαζόμενο «Βράχο», στις φυλακές του Αλκατράζ. Σε μια βραχονησίδα που για περισσότερα από 80 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τις ακτές του Σαν Φρανσίσκο και με χωρητικότητα μόλις 336 κρατουμένων, φιλοξένησε αρκετούς διάσημους εγκληματίες, όπως τον αρχηγό της μαφίας της εποχής της Προστασίας, Αλ Καπόνε, και γνώρισε πολλές θεαματικές απόπειρες απόδρασης από τους κρατούμενους.
Το θαλασσοπούλι-οχυρό
Η λέξη «Αλκατράζ» προέρχεται από την ισπανική λέξη για το θαλασσοπούλι. Έτσι ονόμασε ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Μανουέλ ντ’ Αγιάλα τη μία από τις τρεις βραχονησίδες που βρίσκονται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, όταν κατέπλευσε στην περιοχή και τη χαρτογράφησε.
Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, το 1850 ο Αμερικανικός στρατός μετέτρεψε το νησάκι σε οχυρό, για την προστασία του λιμανιού. Προς τα τέλη της δεκαετίας, το φρούριο άρχισε να δέχεται και στρατιωτικούς κρατουμένους, οι οποίοι από το 1909 έως το 1911 αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση μιας νέας στρατιωτικής φυλακής, που επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως «Ο Βράχος».
Για περισσότερα από 80 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις 12 Οκτωβρίου του 1933 πέρασε στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και την επόμενη χρονιά μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας. Τα εγκαίνια έγιναν την πρωτοχρονιά του 1934 και οι πρώτοι κατάδικοι έφτασαν στις 11 Αυγούστου 1934.
Εκεί στέλνονταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί και όσοι αρνούνταν να προσαρμοστούν στους κανόνες των κοινών φυλάκων. Στα 29 χρόνια λειτουργίας της, τρόφιμοί της υπήρξαν ορισμένοι από τους πλέον διάσημους γκάνγκστερ, όπως ο αρχηγός της μαφίας Αλ Καπόνε, που συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της φοροδιαφυγής!
Στο Αλκατράζ, οι κρατούμενοι είχαν τέσσερα δικαιώματα: τροφή, ένδυση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οποιοδήποτε άλλο προνόμιο έπρεπε να το κερδίσουν. Στα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνονταν οι επισκέψεις συγγενικών προσώπων, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη των φυλακών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική, κ.α.
«Απόδραση από το Αλκατράζ»
Όσοι επεδίωξαν να αποδράσουν, από τη φυλακή- φρούριο, είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους φύλακες, είτε πέθαναν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στις 4 Μαΐου του 1946 σημειώθηκε μία σοβαρότατη εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά κατεστάλη από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν περισσότερα από 15 άτομα.
Στις 11 Ιουνίου του 1962 από τις εν λόγω φυλακές κατάφεραν να δραπετεύσουν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν που θεωρείται πως ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν ποτέ να αποδράσουν, στην ιστορία των φυλακών αυτών.
Η ιστορία αυτής της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο «Escape from Alcatraz» (Απόδραση από το Αλκατράζ»), με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ.
Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε στις 21 Μαρτίου του 1963. Το κόστος συντήρησης της ήταν τόσο υψηλό, που προτιμήθηκε η κατασκευή μιας νέας στην ηπειρωτική χώρα.
Μετά το κλείσιμό της, το νησάκι εγκαταλείφθηκε, παρότι υπήρξαν διάφορες ιδέες για την αξιοποίησή του. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα μνημεία των Ηνωμένων Εθνών ως ένα άλλο Άγαλμα της Ελευθερίας, ή να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο.
Το 1969 διεκδικήθηκε από μία ομάδα ιθαγενών, θέλοντας να δημιουργήσουν στο νησάκι ένα ινδιάνικο πολιτιστικό κέντρο. Η προσπάθειά τους, όμως, απέτυχε και το 1973 το Αλκατράζ μετατράπηκε σε εθνικό πάρκο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.