Τρ. Πλαστάρας, παρουσία Γ. Καββαθά στο Βόλο: Βαθιά «βαρυχειμωνιά» για τις ΜΜΕ στην Μαγνησία
Άκρως ανησυχητικά τα πορίσματα της 2ης έρευνας Αποτύπωσης Οικονομικών Στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων από την Ο.Ε.Β.Ε.Μ.
Πρόσθετη συρρίκνωση τζίρου για τις 8 στις 10 επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε συνέχεια της μείωσης που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και έντονη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων και απαισιοδοξία για το μέλλον τους, μαζί με αύξηση της πρόθεσης απολύσεων και κραυγή αγωνίας για την θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού-επαγγελματικού λογαριασμού καταγράφει η δεύτερη κατά σειρά έρευνα αποτύπωσης των στοιχείων των τοπικών επιχειρήσεων, που διεξήγαγε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Μαγνησίας (Ο.Ε.Β.Ε.Μ.), με την υποστήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.
Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η 2η έρευνα της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. αφορούσε χρονικά την περίοδο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος του 2016, διεξήχθη από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2017, και συμμετείχαν συνολικά 361 τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες-μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ο.Ε.Β.Ε.Μ.
Η «βαρυχειμωνιά» που έχει πλήξει τις τοπικές επιχειρήσεις και την αγορά της Μαγνησίας, αλλά και εν γένει της ελληνικής περιφέρειας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Μ., κ.Τρύφων Πλαστάρας, παρουσιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας σήμερα στις 7 μ.μ. σε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο «Volos Palace», έχει πάρει πλέον διαστάσεις ολικού παγετού, που λόγω των συνεχιζόμενων αδιέξοδων πολιτικών συνεχών αυξήσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων απειλεί πλέον με πλήρη κατάρρευση το τοπικό επιχειρείν».
«Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες – πρόσθεσε ο κ.Πλαστάρας – βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αναμένουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιβίωση των μικρομεσαίων, τους οποίους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτα».
Η έρευνα της Ο.Ε.Β.Ε.Μ. υποστηρίχτηκε επιστημονικά από τον σύμβουλο της ΟΕΒΕΜ, κ. Γιάννη Φλιτρή, και χρηματοδοτικά από την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, με την οποία η Ο.Ε.Β.Ε.Μ. υπέγραψε σήμερα το πρωί Συμφωνία Συνεργασίας.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
• Ποσοστό 78% των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του δείγματος καταγράφει στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 νέα μείωση τζίρου, παρά μάλιστα το γεγονός ότι η έρευνα περιλαμβάνει και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Καταγράφεται αύξηση της μείωσης τζίρου κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 0-20%, βελτίωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 20-40% και αύξηση της μείωσης τζίρου κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στην κλίμακα από 50% και άνω.
• Μεσοσταθμικά 7/10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν αθροιστικά τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο. Παράλληλα, ποσοστό 71% έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της (σύνολο υποχρεώσεων) το επόμενο τρίμηνο
• Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, συγκεκριμένα ποσοστό 86%, δηλαδή οι εννέα στους δέκα εκφράζουν απαισιοδοξία για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το επόμενο τρίμηνο. Η μικρή, μάλιστα, αύξηση από το 6% του περασμένου Οκτωβρίου σε 14% σήμερα όσων θεωρούν ότι η οικονομκή κατάσταση θα βελτιωθεί στο επόμενο τρίμηνο αποδίδεται στις προσδοκίες ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας από τους δανειστές χωρίς πρόσθετα μέτρα, όπως διετείνετο η Κυβέρνηση, οι οποίες σήμερα φαίνονται να διαψεύδονται στην πράξη.
• Άμεση και επιτακτική ανάγκη ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα πρέπει να υπάρξουν, αλλά στην πράξη η μία στις τρεις επιχειρήσεις χάνει τις ρυθμίσεις λόγω των αυστηρών διατάξεων και της έλλειψης ρευστότητας
• Ποσοστό 63% του δείγματος κάνει πλέον σήμερα χρήση e-banking έναντι ποσοστού 53% τον Οκτώβριο του 2016, ενώ επίσης ποσοστό 53% έχει POS έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα.
• Μικρή μόνο βελτίωση του ποσοστού της εξωστρέφειας, που δεν ξεπερνά το 9%, έναντι 7% στην πρώτη έρευνα
• Παραμένει αναιμικό το ενδιαφέρον για επενδύσεις (ενδιαφέρεται το 12% στη δεύτερη έρευνα, έναντι ποσοστού 6% στην πρώτη και η όποια αύξηση αποδίδεται στις προσδοκίες ανοίγματος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, τα οποία ωστόσο ως γνωστόν καθυστερούν ανησυχητικά).
• Αύξηση της πρόθεσης απολύσεων, με το σχετικό ποσοστό να καταγράφει άλμα α
πό το 28% στην πρώτη έρευνα σε 36% στη δεύτερη. Σύμφωνα, δε, με την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων, τάση απολύσεων καταγράφεται κυρίως από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμμένουν στη διατήρηση καλών προσωπικών σχέσεων με το ανθρώπινο δυναμικό τους και μεταξύ αυτών υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις με δυναμική, που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι Προτάσεις των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα κωδικοποιούνται ως εξής:
Για το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:
• Υπέρ της χρήσης POS εφόσον υπάρξει σύνδεση με ακατάσχετο επαγγελματικό στο 100%
• Μείωση των ποσοστών φορολόγησης και προκαταβολής
• Επαναφορά των 100 δόσεων
• Εξορθολογισμός προμηθειών των τραπεζών με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα
• Ακατάσχετος λογαριασμός ανεξαρτήτως POS
Για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
• Επαναφορά των 100 δόσεων με πάγωμα των προηγούμενων οφειλών
• Άμεση μείωση των ποσοστών 26,95% στον ασφαλιστικό τομέα
• Σταθερό και μακροχρόνιο ασφαλιστικό σύστημα
• Το κομμάτι της υγείας θα πρέπει να μην είναι σε ποσοστό αλλά σταθερό και ίδιο για όλους
• Κατάργηση χαρατσιού 5% επί του ΟΑΕΔ