Τ.Ε. Βόλου Κ.Κ.Ε.: Παραλίγο άλλο ένα έγκλημα στη Χαλυβουργία του Μάνεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση της Τ.Ε. Βόλου του Κ.Κ.Ε., όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ανήμερα Πρωτομαγιάς από εργάτες της Χαλυβουργίας που δούλευαν στο κομμάτι του λιμανιού που χρησιμοποιεί ο Μάνεσης για τη προμήθεια σε σκραπ, βρέθηκε αφού είχε ξεφορτωθεί, ενεργό βλήμα όλμου προερχόμενο από το Ισραήλ.

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό και αφορά όχι μόνο την περιοχή, μιας και ένα επικίνδυνο φορτίο ταξίδεψε τη μισή Μεσόγειο σε ένα πλοίο με τον κίνδυνο να σκάσει κάπου εν πλω, ξεφορτώθηκε στο λιμάνι του Βόλου με τον κίνδυνο να σκάσει καθώς έπεφτε στο έδαφος και βρέθηκε ουσιαστικά κατά τύχη στη διάρκεια της φόρτωσης σε φορτηγό, με τον κίνδυνο να μην είχε εντοπιστεί και να είχε διασχίσει τη μισή πόλη, να είχε μπει στο εργοστάσιο και στο φούρνο.

Η ασυλία που έχει δοθεί στο Μάνεση να προβαίνει σε διαδοχικά εγκλήματα σε βάρος των εργατών του εργοστασίου, αλλά και της πόλης, συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιας και 8 μέρες μετά το περιστατικό, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια. Μάλιστα, από μεριάς της κυβέρνησης το γεγονός έμεινε κρυφό, αν και έγινε γνωστό την ίδια στιγμή αφού το βλήμα μεταφέρθηκε αμέσως στην 32η Ταξιαρχία Πεζικού σε ειδικό πυροτεχνουργό. Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα μετά από 5 μέρες.

Θυμίζουμε ότι η λίστα των εγκλημάτων στο κάτεργο της Χαλυβουργίας δεν έχει τελειωμό. Μόλις πρόσφατα ένας εργάτης δολοφονήθηκε λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας στο εργοστάσιο. Ενάμιση χρόνο πριν είχε βρεθεί πάλι κάλυκας βλήματος σε σκραπ της Χαλυβουργίας. Πριν από δυόμιση χρόνια βρέθηκε στα υπολείμματα του συστήματος εξαερισμού του χυτηρίου ραδιενεργό Καίσιο που προήλθε από ραδιενεργό σκραπ το οποίο έλιωσε και απελευθέρωσε το καρκινογόνο και θανατηφόρο υλικό στην ατμόσφαιρα. Μέρος του αναπνεύστηκε από τους εργάτες, μέρος του διοχετεύτηκε στην ατμόσφαιρα και ένα μικρό μέρος, με βάση τις επισημάνσεις των επιστημόνων τότε, έμεινε στα φίλτρα και εντοπίστηκε. Μάλιστα το εν λόγω φορτίο ταξίδεψε τρεις φορές σε κοινούς και ανοιχτούς σάκους μέσα από την πόλη του Βόλου, ενώ έμεινε στο προαύλιο της Χαλυβουργίας, πάλι ανοιχτό, για πάνω από 3 βδομάδες.

Για όλα τα παραπάνω εγκλήματα η τακτική του κράτους, των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας ήταν η πλήρης κάλυψη του βιομήχανου. Ουσιαστικά είναι επιβεβαίωση ότι έχουν δώσει πράσινο φως στο Μάνεση να συνεχίζει να εγκληματεί. Χαρακτηριστικότερο είναι ότι μετά την άρνηση της ιταλικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τον Μάνεση να συνεχίσει να παραλαμβάνει τα υπολείμματα από τα φίλτρα αέρα στο χυτήριο, επειδή οι ιταλικές αρχές είχαν εντοπίσει το ραδιενεργό καίσιο, τα υπολείμματα πλέον θάβονται στο έδαφος στο προαύλιο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο. Καμία αρμόδια υπηρεσία δεν έχει κινηθεί για το ζήτημα αυτό.

Η ασυλία στο Μάνεση που συνεχίζεται και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η άλλη όψη της στήριξης των βιομηχάνων για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Αυτή η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία είναι βουτηγμένη στον ιδρώτα και το αίμα των εργατών και του λαού. Μάλιστα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρα από τα υπόλοιπα προνόμια προχωράει και στην προμήθεια φτηνότερου ρεύματος στους βιομήχανους. Το επικίνδυνο σκραπ που προμηθεύεται η Χαλυβουργία για να μειώσει το κόστος και το οποίο δεν ελέγχεται από πουθενά πέρα από την ίδια τη Χαυβουργία έχει ποτίσει με καρκίνο το Βόλο και από τύχη δεν έχει οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα είτε στο λιμάνι είτε στο εργοστάσιο. Αυτή η μείωση του κόστους που περιλαμβάνει το «ελευθέρας» στο Μάνεση να προβαίνει σε τέτοιες αυθαιρεσίες, περιλαμβάνει και τη στήριξή του στην επίθεση προς τους εργάτες της βιομηχανίας. Έχει πάντα τη στήριξη των εργοδοτικών συνδικαλιστών, αλλά και του πολιτικού προσωπικού όλων των υπόλοιπων κομμάτων. Όλοι τους σε κάθε σοβαρό ζήτημα που βγαίνει στη δημοσιότητα, είτε σιωπούν, είτε και βγαίνουν επιθετικά να στηρίξουν το βιομήχανο.

Οι εργάτες της Χαλυβουργίας και ο λαός του Βόλου, δεν πρέπει να επιτρέψουν τη συνέχιση των εγκλημάτων του Μάνεση. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας από το επικίνδυνο σκραπ της Χαλυβουργίας. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο. Η περιφέρεια και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. Το σωματείο της Χαλυβουργίας, οι εργάτες του εργοστασίου πρέπει να βγουν μπροστά για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Διαβάστε περισσότερα:

Συναγερμός στο λιμάνι του Βόλου – Εντοπίστηκε σε φορτίο ενεργό βλήμα όλμου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει