«Υπέροχα νέα» η κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο ΓιβραλτάρΗ κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανικό έδαφος, το οποίο φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, είναι «υπέροχα νέα» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τις αρχές του Γιβραλτάρ συνέλαβαν το πλοίο το πρωί της Πέμπτης περίπου τέσσερα χλμ. νότια του «Βράχου». Το υπό παναμαϊκή σημαία δεξαμενόπλοιο Grace 1, φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Δαμασκού.

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τα καθεστώτα της Τεχεράνης και της Δαμασκού από το να βγάζουν κέρδος από αυτό το παράνομο εμπόριο», είπε με tweet του ο Μπόλτον.

Δεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε νωρίτερα ότι το Γιβραλτάρ κρατεί το σουπερτάνκερ Grace 1 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Βρετανία.

Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την «παράνομη σύλληψη» του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, όπως την χαρακτήρισε η Τεχεράνη.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, 00:57

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει