Υπέρ του συμβιβασμού στο ζήτημα του Κοσόβου τάχθηκε ο Αλ. Βούτσιτς

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 22:26

Υπέρ του συμβιβασμού στο ζήτημα του Κοσόβου τάχθηκε ο Αλ. Βούτσιτς

Η Σερβία είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε ωστόσο ότι κάθε συμβιβασμός προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεν νοείται εάν η Πρίστινα παραμένει αμετακίνητη από την θέση της. «Η επιμονή της Πρίστινας να θέτει την αμοιβαία αναγνώριση ως τελικό στόχο του διαλόγου δεν αποτελεί συμβιβασμό. Στην ουσία ζητάνε να τα πάρουν όλα και η Σερβία να μην πάρει τίποτα. Ευθέως θα τους πως ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο» τόνισε ο Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στις προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του Κοσόβου ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ασκήσει πιέσεις στο Βελιγράδι στη διαδικασία του διαλόγου, διεμήνυσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε οποιαδήποτε πίεση.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσακ επισήμανε ότι η Ε.Ε δεν επιθυμεί τη διατήρηση του status quo στο ζήτημα του Κοσόβου και εξέφρασε την ανάγκη να αρχίσει ο διάλογος άμεσα, όπως και να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες που επιτεύχθησαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Ανέφερε ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ άρχισαν να συνεργάζονται στενά για την προετοιμασία του νέου γύρου του διαλόγου που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, αφού συσταθεί η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου.

Ο Μίροσλαβ Λάιτσκ συναντήθηκε χθες με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια περίπου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 22:26

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει