Υποτροπίασε η Siemens – Νέο σκάνδαλο διαφθοράς

Η γερμανική Siemens καθώς κι άλλες εταιρείες παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην Κίνα, αναφέρει η Deutsche Welle σε άρθρο της στην ελληνική της έκδοση.

Γράφει η γερμανική εφημερίδα:

Το ζήτημα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο.

«Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει στο στόχαστρο τη Siemens» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Süddeutsche Zeitung», η οποία στο παρελθόν είχε ασχοληθεί διεξοδικά με τις δραστηριότητες της Siemens στην Ελλάδα. Επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι οι έρευνες στρέφονται «μεταξύ άλλων εναντίον της Siemens και του ανταγωνιστή της στις ΗΠΑ General Electric (GE). Πρόκειται για την πώληση ακριβών μαγνητικών τομογράφων και αξονικών τομογράφων. Οι πολυεθνικές φέρονται να έχουν δωροδοκήσει, μέσω μεσαζόντων, τους υπευθύνους δημοσίων κινεζικών νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «στο παρελθόν η Siemens και η GE πάντοτε απέρριπταν σχετικές αιτιάσεις. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, την Τρίτη, η Siemens ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δεν έχει ενημερώσει την εταιρεία για πιθανές έρευνες και ότι καταβάλλεται “μέγιστη προσπάθεια” ώστε οι μεσάζοντες να δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τον νόμο. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η Siemens, επί σειρά ετών, είχε πληρώσει στην Κίνα μίζες για συναλλαγές με ιατρικό εξοπλισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν περισσότερες από 40 αποφάσεις κινεζικών δικαστηρίων, τις οποίες έχει αξιολογήσει η Süddeutsche Zeitung. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεσάζοντες είχαν δωροδοκήσει τους υπευθύνους νοσοκομείων, ώστε να επιλέξουν προϊόντα της Siemens. (…) Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, η δωροδοκία γινόταν με μετρητά, αλλά και με ρολόγια, ρούχα ή ακίνητα».

Άλλο Τραμπ, άλλο SEC

Να υποψιαστεί κάποιος ότι η διερεύνηση πιθανών σκανδάλων αποτελεί ελιγμό της διοίκησης Τραμπ; Σε σχόλιό της, η «Süddeutsche Zeitung» εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο, για να το απορρίψει αμέσως: «Όταν η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση εναντίον ξένων εταιρειών, εύκολα το εκλαμβάνει κάποιος έως την επόμενη επίθεση του μοναχικού πολεμιστή Ντόναλντ Τραμπ- όταν μάλιστα ο στόχος είναι ένας γερμανικός όμιλος όπως η Siemens. Φαίνεται, άλλωστε, ότι η γερμανική βιομηχανία ενοχλεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο που αρέσκεται σε τιμωρητικούς δασμούς. Αλλά τη διερεύνηση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για διαφθορά εναντίον της Siemens κι άλλων εταιρειών παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού ουδείς μπορεί να την απαξιώνει ως μία απλή κακία του Τραμπ. Διότι, πρώτον, η πιθανή δικαστική έρευνα αφορά προφανώς και τον αμερικανικό όμιλο General Electric. Και δεύτερον, οι μέχρι στιγμής έρευνες είναι εύλογες, εμπεριστατωμένες και σημαντικές. Φαίνεται ότι σε ένα εμπόριο παγκόσμιας εμβέλειας συμβαίνουν τα ίδια, όπως και στην κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού: χωρίς μίζα δεν παίρνεις τη δουλειά. Κι επειδή οι όμιλοι που τηρούν πιστά τους κανόνες του compliance δεν επιτρέπεται να δωροδοκήσουν οι ίδιοι, τη βρομοδουλειά αναλαμβάνουν οι μεσάζοντες».

Συνοψίζοντας, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Για τη Siemens οι νέες κατηγορίες περί διαφθοράς είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Μετά το σκάνδαλο του 2006 η εταιρεία υποσχόταν απόλυτη διαφάνεια. Αυτή η αξίωση δυστυχώς δεν ταιριάζει με τη διαφθορά στην κινεζική αγορά ιατρικού εξοπλισμού».

«Υψηλά πρόστιμα» αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες

Για το ίδιο ζήτημα το οικονομικό περιοδικό Manager-Magazin, στην ηλεκτρονική του έκδοση, σημειώνει: «Αν επαληθευθεί η υποψία, η υπόθεση θα στοιχίσει ακριβά στη Siemens. Γιατί σύμφωνα με το Foreign Corrupt Practices Act, ομοσπονδιακό νόμο που χρονολογείται από το 1977, οι επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο απαγορεύεται να πληρώνουν ξένους αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν “δουλειές”. Εάν αποδειχθεί ότι οι επιχειρήσεις παραβιάζουν τη νομοθεσία, η SEC μπορεί να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα».

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει