Υποχρεωτικά τα self test για μαθητές και εκπαιδευτικούςΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, 18:34

Διευκρινίσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με το νέο μέτρο των self-test για Covid-19, του διαγνωστικού εργαλείου που διατίθεται δωρεάν στους πολίτες και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους στο σπίτι, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής. 

Συγκεκριμένα, τα ατομικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να διευκολυνθεί το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα αρχίσει η διάθεσή τους από τις αρχές Απριλίου στα φαρμακεία, και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησής τους αρχικά σε πολίτες έως 67 ετών, επειδή είναι εργασιακά ενεργοί και στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το νέο αυτό μέτρο του ατομικού τεστ «Θα μας επιτρέψει σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες. Είναι συμπληρωματική δράση και αφορά στη χρήση των self τεστ κυρίως για την έγκαιρη ανεύρεση συμπτωματικών φορέων που δεν είχαν λόγο να εξεταστούν. Ένα στα τρία άτομα δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν».

Ο κ. Κοντοζαμάνης συνέχισε λέγοντας πως «Η εκστρατεία του αυτοδιαγνωστικού έλεγχου υλοποιείται μετά από εισήγηση των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως τα τυχαία rapid τεστ και ο εμβολιασμός. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε με ασφάλεια στην επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων».

Τα τεστ θα είναι κυρίως ρινικά η τεστ λήψης σίελου, απλά στη χρήση τους και ειδικά σχεδιασμένα ώστε να χρησιμοποιεί μονός του ο πολίτης. Η διάθεση θα γίνει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δυο μηνών. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εξετάζεται το ενδεχόμενο στην αρχή να προτεραιότητα έως 67 ετών επειδή είναι εργασιακά ενεργοί και μας ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

«Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test  μια φορά την εβδομάδα για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτικό. Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω τις οποίας θα δίνονται και οι απαραίτητες πληροφορείς. Όλα τα δικαιώματα όπως απουσία από σχολείο και εργασία καθιερώνονται μέσω του επιβεβαιωμένου θετικού τεστ», κατέληξε η ενημέρωση του κ. Κοντοζαμάνη.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021, 18:38Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει