Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:11

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα μετά τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό καθώς ο πληθωρισμός θα είναι σταθερά χαμηλός τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας μία ημέρα μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο άφησε αμετάβλητη την πολιτική και απογοήτευσε τις αγορές με ένα πιο ήπιο του αναμενόμενου μήνυμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, ο Λέιν πρόσθεσε ότι το ισχυρό ευρώ περιορίζει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Οι νέες πωλήσεις τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι υποχωρεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις διεθνείς αγορές, τροφοδότησαν επίσης τη ζήτηση γερμανικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε εξ άλλου σήμερα ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει περισσότερα, αν αυτό ενδείκνυται, προσθέτοντας ότι το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ έχει σημασία για τη νομισματική πολιτική.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε 3,5 μονάδες βάσης στο -0,46% από το χθεσινό υψηλό επίπεδο μίας εβδομάδας και πλέον. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης γενικά χαμηλότερα, με αυτή του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 1,036% που είναι χαμηλό μίας εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν χθες σε μία ένδειξη απογοήτευσης των αγορών, επειδή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν έστειλε μήνυμα για μία επιπλέον νομισματική στήριξη σύντομα.

Ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και το ισχυρό ευρώ που μπορεί να περιορίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας έχουν πυροδοτήσει προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ τους επόμενους λίγους μήνες.

Η μετρημένη, όμως, θέση της ΕΚΤ σχετικά με την ισοτιμία του ευρώ και η αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης περιόρισαν τις ελπίδες για μία περαιτέρω αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, 13:11

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει