Φεύγουν μένοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από την ΣυρίαΤου Κώστα Μπετινάκη

Οι παλινωδίες γύρω από την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα διεθνή Μέσα. Με πιο αιχμηρά στα αποκαλούμενα «εναλλακτικά», στο διαδίκτυο.

Ο Ron Paul (*) σχολιάζει από τις στήλες του «Information Clearing House» πως αμφιβάλλει «κατά πόσον ο Τραμπ έχει κάποια ισχύ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Και επισημαίνει: «Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε πριν μερικές εβδομάδες ότι “οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από την Συρία και πιθανώς να μειώσουν και την δύναμη που έχει αποσταλεί στο Αφγανιστάν”, οι νεοσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, τα Μέσα του Συρμού και η βιομηχανο-στρατιωτική σύνθεση, αναστατώθηκαν».

Ο υπουργός Άμυνας Μάτις σε ένδειξη διαφωνίας, υπέβαλε την παραίτησή του. Αλλά και όλοι εκείνοι που είχαν συμμετάσχει στην απόφαση για την ανατροπή του Άσαντ στην Συρία και είχαν αποστείλει όπλα στους τζιχαντιστές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Χωρίς να σχολιάσουν τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για να επιτευχθεί η επιθυμητή «καθεστωτική αλλαγή στην Συρία» αιφνιδιάστηκαν και δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με δηλώσεις τους άφησαν να φανεί πως το προεδρικό Tweet περί στρατιωτικής αποχώρησης «δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί και δεν αποτελεί μέρος της αμερικανικής εξωτερικής».

Κατόπιν ο Μπόλτον είπε πως «θα γίνει μεταφορά των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία στο Ιράκ για να συνεχισθεί ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών».

Με τίτλο «Αγνοείστε τις δηλώσεις, κοιτάξτε τις πράξεις», η δημοσιογράφος Caitlin Johnstone παραθέτει σειρά άρθρων στα οποία διακρίνεται πως «ο κόσμος έχασε το νου του προσπαθώντας να ερμηνεύσει την απόφαση Τραμπ».

Ακόμη και εκείνοι που ουδέποτε είχαν χρησιμοποιήσει την έκφραση «Κούρδοι» σε κείμενά τους, άρχισαν να γίνονται περισπούδαστοι αναλυτές, ειδικοί στην γεωπολιτική δυναμική που διαμορφώνεται ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το μέτωπο YPG των Κούρδων της Συρίας.

Από την άλλη, ανέλπιστη υποστήριξη στην πολιτική της «ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ» και την «αντιιμπεριαλιστική πολιτική του προέδρου», ήρθε από δύο Δημοκρατικούς: Τον βουλευτή Ted Liu και την γερουσιαστή Elizabeth Warren.

Αλλά και ο εναπομείνας υποστηρικτής του εκλιπόντος ακροδεξιού γερουσιαστή John McCain, γερουσιαστής Lindsey Graham ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η απόφαση Τραμπ να καθυστερήσει την αμερικανική αποχώρηση από την Συρία, ήταν «έξυπνη πράξη». Η υποστήριξη του Άνταμς στον «πόλεμο χωρίς τέλος» και την παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του Μακέιν.

Οι υποστηρικτές της «αμερικανικής αυτοκρατορίας» πάντοτε είχαν αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση που οι κανονικοί πολίτες θεωρούν «επιστροφή στην κανονικότητα», επειδή είναι αντίθετη με την πολιτική του επεκτατισμού.

Στην ιστοσελίδα consortiumnews.com ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Senator Dick Black, υποστηρίζει πως τα Μέσα του Συρμού αρνούνται να παραδεχθούν ότι «η σκληρή μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS και της al Qaeda έχει ολοκληρωθεί στη Συρία. Αντίθετα, δεν θεωρούν την μάχη εναντίον της ιρανικής ανάμειξης στο συριακό».

Με όλα τούτα έχουμε την ρητορική Τραμπ για την Συρία να διαφέρει στους κόλπους της διακυβέρνησής του, με προεξάρχοντες τους Μπόλτον και Πομπέο, αλλά και στελέχη των ρεπουμπλικάνων να προσπαθούν να δώσουν δικές τους εξηγήσεις στις προεδρικές εξαγγελίες.

«Είτε ο πρόεδρος Τραμπ λέει κουβέντες που του αρέσει να τις ακούει αλλά δεν έχει σκοπό να τις εφαρμόσει ή έχει ξεπερασθεί από το βαθύ παρακράτος» επισημαίνει ο γερουσιαστής Dick Black.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει