«Φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν επιθυμεί η Κίνα

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021, 13:59

Αφγανιστάν: «Φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν επιθυμεί η Κίνα

Η Κίνα, η οποία έχει κοινά σύνορα 76 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να έχει «φιλικές σχέσεις» με τους Ταλιμπάν, την επομένη της κατάληψης της Καμπούλ από αυτούς.

Το Πεκίνο «σέβεται το δικαίωμα του αφγανικού λαού να αποφασίζει για τη μοίρα και το μέλλον του», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ. «Οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επανειλημμένως την ελπίδα να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Κίνα», πρόσθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπούλ «συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε στις αρχές του Ιουλίου 210 πολίτες της από το Αφγανιστάν, κάλεσε τις νέες Αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παραμένουν εκεί.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες «ανεύθυνη» την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, φοβούμενη προπάντων έναν εμφύλιο στη γειτονική της χώρα.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου πρόκλησης χάους στο Αφγανιστάν, η κινεζική κυβέρνηση άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και μια αντιπροσωπεία τους είχε γίνει δεκτή τότε στην Κίνα.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση στη χώρα ήταν στα τέλη Ιουλίου. Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα ενέταξε επίσης το 2016 το Αφγανιστάν στο μεγάλο σχέδιο υποδομών «Νέοι δρόμοι του Μεταξιού». Ωστόσο, ελλείψει ασφάλειας, οι κινεζικές επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο: 4,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021, 13:59

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει