Φοιτητής στην Ινδία τραυματίστηκε από πυρά εναντίον διαδηλωτών


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 16:28

Ένας φοιτητής κοντά σε πανεπιστήμιο στο Δελχί τραυματίστηκε όταν άγνωστος πυροβόλησε εναντίον μιας διαδήλωσης για τον νέο νόμο για την παροχή υπηκοότητας στην Ινδία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο άνδρας που κρατούσε όπλο φώναζε συνθήματα εναντίον των διαδηλωτών κοντά στο Πανεπιστήμιο Τζαμία Μίλια Ισλαμία, προτού πυροβολήσει εναντίον τους. «Αστυνομικοί στέκονταν εκεί κοντά», δήλωσε ο Άχμεντ Ζαχίρ, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η αστυνομία δήλωσε πως έθεσε υπό κράτηση τον ένοπλο αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του νόμου για την υπηκοότητα που δίνει με γρήγορες διαδικασίες την ινδική υπηκοότητα σε μη μουσουλμανικές μειονότητες από τρεις γειτονικές χώρες έχουν λάβει έκταση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί κοντά στο πανεπιστήμιο στο οποίο η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο τον Δεκέμβριο. Σήμερα, η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο που περνά μπροστά από το πανεπιστήμιο.

Μια ομάδα φοιτητών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο αστυνομικό οδόφραγμα αφού εμποδίστηκαν να πραγματοποιήσουν πορεία στη μνήμη του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι για την επέτειο της δολοφονίας του το 1948.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι επιμένει πως ο νόμος για την παροχή υπηκοότητας χρειάζεται προκειμένου να βοηθηθούν μέλη διωκόμενων θρησκευτικών μειονοτήτων που κατέφυγαν στην Ινδία πριν από το 2015 από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ωστόσο πως ο νόμος και ένα προτεινόμενο εθνικό μητρώο πολιτών, εισάγει διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων και παραβιάζει το κοσμικό (μη θρησκευτικό) Σύνταγμα της Ινδίας.

Πρόσφατα ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του Μόντι κάλεσαν σε δράση εναντίον των διαδηλωτών, τους οποίους κατηγορούν για έλλειψη πατριωτισμού.

Αυτή την εβδομάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ινδίας Άνουραγκ Θάκουρ προέτρεψε τους υποστηρικτές του σε ένα προεκλογικό συλλαλητήριο στο Νέο Δελχί να φωνάξουν συνθήματα που ζητούν τον πυροβολισμό των «προδοτών» προκαλώντας μια επίπληξη από την εκλογική επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020, 16:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει