Φονικές συγκρούσεις στην Άντεν της ΥεμένηςΔώδεκα άνθρωποι, εννέα αντιμαχόμενοι και τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη στην Άντεν, στη νότια Υεμένη, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μια δύναμη θεωρητικά πιστή στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και άλλες φιλοκυβερνητικές μονάδες, δήλωσαν γιατροί.

Επισήμως, η δύναμη που εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε και υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, η λεγόμενη «Ζώνη Ασφαλείας», ορκίζεται πίστη στην υεμενίτικη κυβέρνηση. Όμως, σύμφωνα με την τελευταία, στις τάξεις της έχουν ενταχθεί κυρίως αυτονομιστές, που πολεμούν με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ξανά ανεξάρτητη Νότια Υεμένη.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ξέσπασαν την Τετάρτη και στοίχισαν αρχικά τη ζωή σε δύο μέλη της Ζώνης Ασφαλείας.

Χθες Πέμπτη, ο απολογισμός έγινε βαρύτερος, με πέντε φιλοκυβερνητικούς μαχητές, τέσσερα μέλη της Ζώνης Ασφαλείας και τρεις αμάχους να σκοτώνονται σε νέες μάχες.

Οι δρόμοι της Άντεν, έδρας της υεμενίτικης κυβέρνησης, ήταν χθες έρημοι, ενώ ολμοβόλα έπληξαν κατοικημένες περιοχές, ανέφεραν κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Υεμένη σπαράσσεται από τη σύρραξη ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και αχανείς εκτάσεις στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η υεμενίτικη κυβέρνηση επέρριψε στους αυτονομιστές του νότου την ευθύνη για την «κλιμάκωση» στην Άντεν, με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Απηύθυνε έκκληση στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ να «ασκήσουν πίεση επειγόντως» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νότου για «αποτρέψουν» την περαιτέρω «στρατιωτική κλιμάκωση».

Η Νότια Υεμένη ήταν άλλοτε σοσιαλιστική δημοκρατία που υποστηριζόταν από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση ως το 1990.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι αυτονομιστές απαιτούν ανεξαρτησία, είναι διαδεδομένη η εναντίωση στην ένωση, που κατ’ αυτούς επιβλήθηκε από τη Βόρεια Υεμένη και τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει