Φυλάκιση 10 ετών για τον «αρχηγό» του «Ισλαμικού Κράτους» και τους δύο συνεργάτες τουΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 12:44

Σε φυλάκιση 10 ετών και έξι μηνών καταδικάστηκε ο Ιρακινός Αμπού Γουαλάα, ο οποίος, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ήταν πρακτικά ο αρχηγός της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου στο Τσέλε, ο 37χρονος Γουαλάα και δύο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν για προσηλυτισμό και ριζοσπαστικοποίηση νέων στη Γερμανία.

Ο «αρχηγός» γεννήθηκε στο Ιράκ και έφτασε το 2001 στη Γερμανία ως αιτών άσυλο. Στη συνέχεια έγινε κήρυκας σε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη Χιλντεσχάιμ στην Κάτω Σαξονία, το οποίο σταδιακά εξελίχθηκε σε βασικό πόλο έλξης Ισλαμιστών από όλη τη χώρα και ο Γουαλάα έγινε γνωστός ως «ο κήρυκας χωρίς πρόσωπο», επειδή εμφανιζόταν σε βίντεο πάντα με την πλάτη στραμμένη προς την κάμερα».

Το τέμενος έκλεισε με απόφαση των αρχών το 2017, ενώ ο Ιρακινός είχε ήδη συλληφθεί το 2016, με την κατηγορία του προσηλυτισμού τουλάχιστον οκτώ νέων προκειμένου να γίνουν μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και στη Συρία. Θεωρείται επιπλέον ότι επιστράτευσε δίδυμους Γερμανούς οι οποίοι συμμετείχαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ το 2015, ενώ ριζοσπαστικοποίησε τουλάχιστον έναν από τους τρεις εφήβους οι οποίοι το 2019 έβαλαν βόμβα σε ναό Σιχ στη Γερμανία. Διασύνδεση με τον Γουαλάα θεωρείται ότι είχε και ο Τυνήσιος που έπεσε τα Χριστούγεννα του 2016 με φορτηγό σε υπαίθρια αγορά στο Βερολίνο, προκαλώντας τον θάνατο 12 ανθρώπων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 12:44Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει