Χαιρετισμός της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στο συνέδριο της ΕΝΠΕ

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο, Βουλευτής Μαγνησίας και Τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων για θέματα Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, παρευρέθη χτες στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην Αθήνα, όπου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με αφορμή το γεγονός η Βουλευτής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τα 2 χρόνια που πέρασαν λοιπόν μας δείχνουν ξεκάθαρα που χωλαίνει ο Καλλικράτης. Αναφέρομαι στις προχθεσινές επισημάνσεις του γερμανού επικεφαλής της ομάδας δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ ότι «η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη παραμένει σήμερα ημιτελής».

Έλλειμμα αρμοδιοτήτων –γνωμοδοτικών και αποφασιστικών- κακή διοικητική υποστήριξη εκ μέρους του Υπουργείου, ανυπαρξία ουσιαστικού προγράμματος μετάβασης από τις Νομαρχίες στις νέες Περιφέρειες. Αυτοί ήσαν τελικά οι λόγοι που ο «Καλλικράτης» εκφυλίστηκε σε εργαλείο εφαρμογής ενός ατελέσφορου διοικητικού Μνημονίου και πλήθους τεχνητών συγχωνεύσεων.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η δραστική, άνω του 50%, και αυθαίρετη περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων των Περιφερειών από την Συγκυβέρνηση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του θεσμού. Πρέπει όμως να αναρωτηθούμε επίσης γιατί η Συγκυβέρνηση παρεμποδίζει τον κρίσιμο ρόλο που μόνο η Περιφέρεια μπορεί να παίξει στο χωροταξικό σχεδιασμό και στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Πατρίδας μας.

Το μήνυμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι απλό: η Πατρίδα χρειάζεται επειγόντως τη συμβολή της Περιφέρειας για να αλλάξει προς το καλύτερο. Το Κίνημά μας στηρίζει το αίτημα της ΕΝΠΕ να αναλάβουν οι Περιφέρειες, εντός τριετίας, όλες τις αρμοδιότητες προώθησης, έγκρισης και υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας, χωρίς κρατικούς μεσάζοντες και τροϊκανούς εντολοδότες να καθορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις της Ελλάδας. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να χτισθούμε μαζί ένα ανάχωμα στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές του Μνημονίου. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε δευτεροβάθμιους ΟΤΑ που θα είναι γνήσια, πραγματικά αυτοδιοικούμενοι.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει